Postupci Vlade Nikole Gruevskog poslednjih godina pomogli su u velikoj meri grčkoj diplomatiji, kako u Briselu tako i u Vašingtonu. Ne vidim razlog zbog kojeg Grčka ne bi bila zadovoljna ovakvim razvojem situacije. Očigledno je, međutim, da su, paradoksalno, zadovoljni i inspiratori „politike antikvizacije“. Jer u suprotnom ona bi odavno bila prekinuta, piše u autorskom tekstu za Građanski iz Skoplja Aleksandros Malias, savetnik u Helenskoj fondaciji za evropsku i spoljnu politiku.


Odluka Međunarodnog suda pravde iz decembra 2011. prema kojoj je Grčka Makedoniju nezakonito blokirala da se učlani u NATO na samitu u Bukureštu 2008. nije bila pozitivna za Grčku, ali makedonska diplomatija nije uspela u praksi da tu odluku iskoristi „osim u propagandne svrhe“, piše Malias, koji je bio prvi šef grčke Kancelarije za vezu u Skoplju, te ambasador u Tirani i Vašingtonu. On podseća da je stav formulisan u Bukureštu da „ulazak u NATO pretpostavlja rešenje pitanja imena“ potvrđen na ovogodišnjem skupu Alijanse u Čikagu, te da „ne predstavlja grčki stav, već političku volju svih članova Alijanse“.

Da li su se „inspiratori politike antikvizacije“ zapitali „ikad da li su Aleksandar Veliki i Filip jedini ozbiljan izbor da biste ubedili NATO i EU u ozbiljnost vaših stavova i namera?… Ako je cilj da iritirate Grčku i da okrenete grčko javno mnjenje protiv vas, onda ste postigli svoj cilj. Ako je cilj da budu razumljiviji i prihvatljiviji grčki argumenti… postigli ste svoj cilj“, navodi Malias i dodaje da se problem za rešenje 2012. „zove Nikola Gruevski“. „Čak i oni koji su najvatrenije podržavali vašu zemlju nisu razumeli svrsishodnost i korist ovih postupaka i manifestacija“, zaključuje Malias.

Umro Makedonac prebijen u Solunu

Makedonac Aleksandar Samardžiev koga su u Solunu pretukli pripadnici stranke „Zlatna zora“, podlegao je povredama, izvestio je juče RTS. Organizacija „Makedonska nacija“ potvrdila je vest, ističući da je cela porodica Samardžijeva dobila pretnje da će biti likvidirana, prenosi makedonska agencija Mina. Rođak preminulog Stiljan Samardžiev izjavio je za makedonske medije da je Aleksandar u petak bio krvnički pretučen u Solunu, jer se suprotstavio pripadnicima „Zlatne zore“, koji su ga „savetovali“ da promeni prezime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari