"Politika vlasti je da javne ustanove dovodi do ruba propasti": ZLF podržao protest zaposlenih u Apotekama Beograd 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Zeleno-levi front (ZLF) podržao je danas protest radnika i radnica Apoteke Beograd zbog neisplaćenih zarada i manjka sredstava za rad i ocenio da je politika vlasti da javne ustanove dovodi „do ruba propasti“, kako bi „punila partijske džepove“ privatizacijom usluga primarne zdravstvene zaštite.

Šefica odborničke grupe ZLF i Pokreta slobodnih građana Natalija Stojmenović je izjavila da gašenjem Apoteke Beograd nestaje mogućnost da stanovnici prigradskih naselja preuzmu svoje lekove koje im propišu izabrani lekari u domovima zdravlja u sredinama u kojima žive.

„Zdravlje ljudi, a ne partijski džep, mora da bude prioritet svake zdravstvene politike”, poručila je Stojmenović.

Iz ZLF podsećaju da je Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije još pre četiri godine podneo inicijativu za očuvanje apoteka u javnom sektoru.

Poslanica Marina Mijatović je poručila da Ministarstvo zdravlja kontinuirano urušava zdravstveni sistem tako što ga udaljava od građana, a neguje zdravstvenu politiku koja ima za cilj da „zaključa“ zdravstveni sistem i učni ga „nedostupnim“.

„Umesto da Republički fond za zdravstveno osiguranje, kao u svim ostalim javnim zdravstvenim ustanovama, preuzme snošenje troškova zarada zaposlenih u Apoteci Beograd vi mesecima tim ljudima ne isplaćujete zaradu, a pored toga im oduzimate i posao“, navela je Mijatović.

Mijatović je navela da je veliki problem to što Ministarstvo ne poštuje važeće propise, a ima obavezu da svim građanima obezbedi dostupne apoteke i da apotekama omogući da rade isto kao i domovi zdravlja.

Ističe se da javni zdravstveni sistem koji finansiraju svi građani Srbije ne sme da služi privatnom profitu i da zdravstvo u Srbiji mora da bude dostupno, kvalitetno i pristupačno svim građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari