Poljska državna kompanija ZGH „Boleslav“ preprodala je pljevaljski rudnik olova i cinka Šuplja stijena of šor kompaniji „Balkan Mining Group“ sa Malte za 36,57 miliona evra, saopštila je uprava rudnika. Poljska kompanija je prije godinu postala stopostotni vlasnik preduzeća Gradir Montenegro, u čijem je vlasništvu Šuplja stijena. Rudnik su Poljaci kupili od biznismena Veselina Pejovića, potencijalnog kupca Kombinata aluminijuma.


Oni su u septembru 2011. godine kupili 51 odsto Gradir Montenegra od Pejovića za 20 miliona dolara, odnosno 14,6 miliona evra, a u avgustu prošle godine su kompletirali vlasništvo, kupujući od Pejovića i udio od 48 odsto akcija. Pejović i njegov slovenački partner Franc Rejmer kupili su Šuplju stijenu 2006. godine za 401 hiljadu evra. Kupoprodajni ugovor potpisali su stečajni upravnik Ratomir Stanić i Rejmer, sa kojim se Pejović kasnije razišao.

U rudniku Šuplja stijena je 1985. godine uvedena prinudna uprava i preduzeće je prestalo da radi 1987 godine. Rudnik je ponovo otvoren deset godina kasnije i neko vrijeme je poslovao u sastavu Trepče iz Kosovske Mitrovice, da bi ponovo prestao da radi 1999. godine, a rudari su završili na Birou rada. Šuplja stijena je ponovo počela da radi 2010. godine. Najnoviji vlasnik Gradir Montengra kupoprodajnim ugovorom se obavezao da u periodu od pet godina od kupovine isporučuje poljskoj kompaniji „Boleslav“ 15 hiljada tona cinka godišnje, čija je vrijednost procijenjena na 38,5 miliona evra. Kupoprodajnim ugovorom predviđeno je da se akcije plate preko Hipotekarne banke do 15. aprila.

Oko konačnog prelaska kompanije Gradir Montenegro u ruke novog vlasnika kompanije „Balkan Mining Group“, potrebno je da se ispuni još nekoliko formalnih finansijskih uslova. Kupac, prema ugovoru, treba da dostavi garanciju prvoklasne banke koja će da garantuje da će sredstva biti uplaćena, ili da odobri kompaniji kupcu kredit koji će pokriti najmanje polovinu ukupne cijene. Prodaju treba da odobri i skupština akcionara, a kompletan iznos treba da bude uplaćen do 7 marta. Poljska državna kompanija dobila je i koncesije za vađenje ruda olova i cinka u Bosni odakle prema procjenama dolazi žila rude, koja dopire do rudnika Šuplja stijena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari