U Požarevcu je predstavljen projekat ekonomskog osamostaljivanja kroz pomoć u unapređenju postojeće poljoprivredne proizvodnje za izbegla i interno raseljena lica sa područja grada. Ovim projektom biće obuhvaćeno oko stotinu domaćinstava koja se nalaze na obodima grada i u selima.

Prednost imaju višečlane porodice i lica koja su se već bavila poljoprivrednom proizvodnjom, istakla je Ljiljana Drajić, šef Kancelarije za migrante. – Pomoć podrazumeva dodelu stoke, pre svega krava za mužu, suprasnih krmača, koza i ovaca. Jedan deo sredstava opredeljen je i za pčelare i poljoprivrednike kojima se pomaže dopunskom mehanizacijom i postavljanjem plastenika. Ono što donacijom nije moguće dobiti, kako je objasnila Ljiljana Isić, terenski agronom, jeste živina i podizanje višegodišnjih zasada, repromaterijal, kao što su seme, đubrivo i slično, kao ni građevinski materijal za adaptaciju štale.

Osim materijalnog dela projekat pruža i mogućnost stručne podrške, zapravo obuke. Stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, stočarstva ili pčelastva organizovaće radionice, ali i individualnu obuku u domaćinstvima, dok su na određene, najčešće tražene teme, već napisane brošure i odštampane zbirke tekstova.

Kriterijumi po kojima će se deliti pomenuta pomoć svrstani su u tri grupe: opšti, kriterijumi ugroženosti i posebni kriterijumi. Navešćemo samo neke od njih. Osnovni kriterijum je da nosilac domaćinstva bude izbeglo ili prognano lice iz Hrvatske ili Bosne i Hercegovine, nezavisno od toga da li ima status izbeglice ili je podnelo dokumenta za sticanje državljanstva. Takođe, osoba može imati srpsko državljanstvo ali mora imati rešenje o ukidanju statusa. Za pomoć mogu konkurisati interno raseljena lica sa teritorije Kosova i Metohije. Bitno je da su evidentirani, to jest da imaju raseljeničku legitimaciju. U obzir dolaze i „mešovite“ porodice u kojoj je jedan član u jednom momentu imao status izbeglog lica. Jedan od kriterijuma predviđa da u zemlji porekla osoba nije izdala ili prodala imovinu.

Ovaj projekat sprovodi se sredstvima UNHCR-a a realizator projekta na teritoriji Požarevca je nevladina organizacija „Vizija“ iz Kragujevca. Vrednost projektnog paketa određena je na sto domaćinstava, a koliko će koji grad dobiti opredeliće se u odnosu na zahteve i uslove koje ispunjavaju. Projekat traje do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari