Poljoprivrednici u prvim redovima na blokadi u Zrenjaninu 1Foto: Miroslava Pudar

Poljoprivrednici Banata prvi će biti na udaru predloženog zakona o ekproprijaciji čim počne gradnja autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, upozoreno je na blokadi puta u Zrenjaninu, u čijoj organizaciji je učestvovalo i Udruženje poljoprivrednika Banata.

Njive nekima od njih već su se našle na trasi planirane saobraćajnice i obeležene su za oduzimanje.

Drugima će autoput proći pored voćnjaka, plastenika, vikendica, nekima u blizini kuća.

Sve su to razlozi zbog kojih su najavaljene izmene zakona o eksproprijaciji donele novo uznemiranje među građane, a vredne banatske ratare izvele u prvi red na blokadi.

„Poljoprivrednici su direktno ugroženi zakonom o eksproprijaciji. Taj zakon preti da nam oduzme zemlju, da ostanemo bez dedovine i prihoda za život. Taj zakon ne pruža mogućnost da se sprovede žalbeni postupak, toliko su kratki rokovi, a poseban problem predstavlja cena koju država planira da ponudi vlasnicima zemljišta koje će se oduzimati. Kod Šapca je nuđeno 82 dinara za kvadratni metar, što je ispod tržišne cene. Kod nas u Banatu cena hektara je jako visoka, a teško je poverovati da će poljoprivrednicima biti ponuđena adekvatna naknada”, objašnjava Dragan Kleut, koordinator za poljoprivredu Skupštine slobodne Srbije i predsednik Udruženja poljoprivrdnika Banata.

Borislav Čizmaš, poljoprivrednik iz Botoša, kaže da poljoprivrednike ni do sada nije imao ko da zaštiti pa ne očekuje ni sada razumevanje, sem da se sami izbore uz pomoć ostalih građana.

“Po tom novom zakonu, nema ko da stane iza poljoprivrednika i zaštiti ih. Nekad se to zvalo “u ime naroda” kada se ljudima oduzimalo, a sada treba da bude u državnom interesu, za koji ne znamo čiji je zapravo. Kada pogledamo poslednjih osam godina, poljoprivrednicima je mnogo toga ukinuto, i zato bi trebalo da nas na protestu bude mnogo više”, kaže Borislav Čizmaš.

Kako će to sve izgledati na primeru Zrenjanina, i okolnih opština, Kovačice, Pančeva, Žablja, gde će prolaziti auto-put, u udruženju poljoprivrednika kažu “neće biti veselo”.

“I po ovom postojećem, starom zakonu, država nije bila blagodarna kada oduzima zemlju za puteve, svi to znamo. Ali sada se novim zakonom otvara mogućnost da se i zbog privatnih investicija, bilo čega što se proglasi državnim interesom, može zauzimati nečija površina, odnosno oduzimati. Zauzimanje zemlje radi smeštaja radnika i mašina može da bude u trajanju od tri godina, sa rokom produžetka na još tri godine. Za nas ratare to je predugačak period, šest proizvodnih godina je propast u poljoprivredi”, objašnjava Dragan Kleut.

Borislav Čizmaš kaže da oni kojima autoput prođe kroz njive neće imati nikakvu pravičnu naknadu, samo probleme.

“Teško je da će država pošteno obešteti ljude, s obzirom da nam je ukinula subvencije.

Ovde je intenzivna obrada zemlje, zemljište je skupo, zakup je skup a svemu tome doprinelo je i to što vlast izdaje državno poljoprivredno zemljište na dugi niz godina, tako da slobodnih parcela nema. Na sve to kada dodate da će auto-put proći kroz kvalitetne njive a ne recimo kroz pašnjake, morate razumeti da su ljudi besni i da ne vide rešenje sem da se novi zakon povuče. Nas poljoprivrednike u Banatu to neće u potpunosti spasiti od problema sa gradnjom puteva, ali će bar donekle svesti problem na manji broj štete”, kaže Čizmaš.

U Udruženju poljoprivrendika Banata kažu i da smatraju nerazumnim da trasa auto-puta prolazi kroz najbolje njive a zaobilazi loše zemljište, te da se u ravnici grade nadvožnjaci “gde im mesto nije”.

Na blokadama je i zrenjaninski poljoprivrednik Slavko Vukov, koji kaže da je ova vlast pokazala odavno da ne brine  za seljake, paore, nijednog građanina.

“Još pre šest godina, usvajanjem Zakona o poljoprivrednom zemljištu, nama je postalo jasno da mi smetamo, da ne trebamo ovoj vlasti. Po tom zakonu trebalo je predati 70.000 hektara banatske zemlje nemačkom “Tenisu”. To se nije dogodilo jer su seljaci poveli borbu i još je vode pred sudom. Sad ovaj Zakon o eksproprijaciji samo nam je gurnuo prst u oko.”, objašnjava Slavko Vukov.

Kaže da nikada nije imao dilemu da li treba da ostane na zemlji, da je obrađuje, i da nema ni sada.

“Ovaj režim ne voli slobodne ljude, a seljak to jeste. Srećan sam što su građani shvatili da ovaj zakon nije samo protiv paora, nego je protiv svakog slobodnog čoveka u ovoj zemlji. Borimo se već 30 godina, jedva smo preživeli jednog diktatora, ali imamo snage da se odupremo i ovom”, kaže poljoprivrednik Slavko Vukov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari