Šta je rekao poljoprivrednik Jovan Topalović, koji je svojim izlaganjem ganuo mase? (VIDEO) 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Sa zahtevom da se oslobode uhapšeni aktivisti zbog protesta protiv rudarenja litijuma, juče su organizovani protesti kako u Beogradu ispred Vlade Srbije, tako i ispred MUP-a u Požegi, a izjava jednog poljoprivrednika o situaciji u kojoj se srpski seljak trenutno nalazi, ali i društvo, pronašao je put i do društvenih mreža.

Jovan Topalović, poljoprivrednik iz Užica govorio je o razlozima zbog kojih je izašao na protest da pruži podršku Draganu Simoviću, koji je juče priveden na informativni razgovor, a potom pušten na slobodu posle višečasovnog ispitivanja u stanici policije u Požegi.

„Kao i Dragan Simović koji je uhapšen takođe sam ostao mlad bez oca. Dragan je dete koje je sa devet godina ostao bez oca. Živeo je sa sestrom, majkom, babom. Podigao je veliko imanje i zna kako je zaraditi na imanju. Zna kako je boriti se kao dete i održati imanje kao i ja“, naveo je Topalović.

On se potom osvrnuo i na način na koji država tretira svoje građane u zavisnosti od toga ko su i šta su.

„Ovo su seljačke ruke, žuljevite, a ne kao deca od vlastrodržaca koji voze džipove, gaze decu na ulicama. Ne odgovaraju ni za šta, bahato se ponašaju, voze skupocene ‘meklarene’ i ne odgovaraju ni za šta, a onaj ko se bori da sačuva svoja ognjišta, svoju zemlju da ih ne bi proterivali“, ukazao je on.

Poljoprivrednik iz Užica je potom napomenuo da isti oni koji se sada nalaze na vlasti snose odgovornost i za proterivanje Srba devedesetih godina.

„Ti isti koji sada vladaju su Srbe proterali iz Krajine, sa Kosova, a sad je došlo na red da protera nas Srbe iz Šumadije i Zapadne Srbije. Mi smo ovde odgajani generacijama. Teškom mukom zarađujemo svoju koru hleba. Mi smo svi ovde složni i rešeni – ako bude potrebe mi ćemo i svojim životima braniti to, a i srpska policija da ako želi krv i mladost seljaka srpskih, srpske dece i omladine, da biju zarad svojih plata od hiljadu ili dve hiljade evra, koju su im ovi vlastodršci dali, neka krenu na goloruke seljake, na goloruki narod, pa tu smo“, naveo je Topalović.

Kako je istakao, nemaju nameru da odustanu od borbe za svoju zemlju.

„Dosad su nas klali i ubijali Nemci i Austrougari, Bugari i kaznene ekspedicije, na red je došla kaznena ekspedicija Srpske napredne stranke da pokolje i pobije srpske seljake i polako pokušavaju da nas pritvore i razbiju. Ali, imamo mi i druge i treće redove. Neko će ovaj narod voditi. Sve neka nas pohapse, mi ućutati nećemo. Za svoja ognjišta i za svoju zemlju smo spremi i živote da damo. To neka svi znaju i neka se ne igraju više sa narodom. Mi još dugo ovu presiju i pritisak nećemo izdržati. Ako bude potrebno i traktorima ćemo krenuti za Beograd“, zaključio je poljoprivrednik iz Užica u svom govoru.


Podsećamo, više stotina ljudi protestovalo je 11. avgusta u Beogradu, ali i Požegi i Valjevu, zbog pritvaranja aktivista koji su dan ranije učestvovali u blokadama i demonstracijama protiv iskopavanja litijuma.

Demonstranti su se na poziv ekoloških aktivista okupili ispred zgrade Vlade Srbije i na tri sata blokirali jednu od glavnih raskrsnica u centru Beograda.

Trojica aktivista uhapšeni su posle intervencije policije kojom su prekinute blokade pruga u Beogradu.

Aktivisti Ivanu Bjeliću određeno je 40 dana zatvora dok su Nikola Ristić i Jevđenije Julijan Dimitrijević dobili po 30 dana zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari