Poljska: Protesti zbog prisilne penzije presednici suda 1Foto: EPA EFE/ JAKUB KAMINSKI

Demonstranti su se danas okupili ispred zgrade Vrhovnog suda u Varšavi, pružajući podršku predsedniku tog suda Malgorzati Gersdorf, koja je prisiljena da ode u penziju.

Učesnici protesta su optužili vladu da je prekršila Ustav, primoravši na odlazak u penziju Malgorzatu Gersdorf i druge sudije.

Vladajuća Partija zakona i pravde kontroliše osnovne sudove i Ustavni sud, a sada je preuzela kontrolu i nad Vrhovnim sudom, koji potvrđuje izborne rezultate.

U utorak je na snagu stupio novi zakon, kojim se određuje da sudije Vrhovnog suda odlaze u penziju sa 65 godina, umesto sa dosadašnjih 70 godina.

Time su penzionisani Malgorzata Gersdorf i trećina od 73 sudija Vrhovnog suda, javlja AP.

Malgorzata Gersdorf je danas došla na posao, insistirajući da njen šestogodišnji mandat ističe tek 2020. godine.

Šezdesetpetogodišnja Malgorzeta Gersdorf se zahvalila demonstrantima i izjavila da radi na zaštiti Ustava i vladavine prava.

Želim da pokažem da su Ustav i kršenje Ustava različite stvari. Nadam se da će pravni red biti obnovljen u Poljskoj, rekla je Malgorzeta Gersdorf.

Učesnici protesta su demonstracije nastavili pred predsedničkom palatom, iskazujući neslaganje sa šefom države Andžejom Dudom, koji je jedan od koautora novog zakona.

Predstavnici Evropske unije i organizacija za zaštitu ljudskih prava su iskazali uznemirenost zbog promena u pravosudnom sistemu Poljske, tvrdeći da je došlo do ugrožavanja nezavisnosti sudstva.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je, međutim, u Evropskom parlamentu u Strazburu izjavio da su „sudije nezavisnije nego što su bile“ i da promene idu u korist običnih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari