Poljska želi nemačke tenkove, umesto sovjetskih koje šalje Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/TOMASZ GZELL POLAND OUT

Nemačka polako ali sigurno pomaže snabdevanje Ukrajine teškim naoružanjem. Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio je u utorak uveče u Berlinu da očekuje da će od Nemačke dobiti tenkove kao zamenu za one koje Varšava šalje Ukrajini. On je rekao da je o tome razgovarao sa kancelarom Olafom Šolcom.

Moravjecki računa na kompenzacije NATO partnera i rekao je da je moguće da će Poljska dobiti oružje od Nemačke, kako je prenela poljska novinska agencija PAP. On je u ponedeljak prvi put potvrdio da Poljska isporučuje tenkove Ukrajini, ali nije naveo koliko.

Nezvanično se inače dugo govori da će Poljska Ukrajini da šalje tenkove T-72 koji su se pravili u Sovjetskom Savezu početkom sedamdesetih godina prošlog veka i ukrajinskoj vojsci su dobro poznati.

Nemačka vlada je ponudila da obezbedi kompenzacije za države koje su spremne da pošalju oružje Ukrajini. Za sada je, međutim, poznat samo jedan takav sporazum, sa Slovenijom.

Poljska kritikuje oklevanje Nemačke kada je o isporukama oružja reč i Moravijecki je rekao da je u Berlin došao da kancelara Šolca ubedi u neophodnost slanja teškog naoružanja Ukrajini. Kazao je da „dvosmisleni stav“ Berlina nije od pomoći.

Neposredno pre posete Moravjeckog, nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht je najavila da će vlada nemačkoj odbrambenoj industriji da odobri isporuke teškog naoružanja Ukrajini. Konkretno, slanje protivvazdušnih tenkova „Gepard.“

Tenkovi „Gepard“ su upravo ono što Ukrajini sada treba da sa kopna zaštiti vazdušni prostor, rekla je Lambrehtova u američkoj vazduhoplovnoj bazi u Ramštajnu, na konferenciji koju je sazvao ministar odbrane SAD Lojd Ostin. Ostin je pozvao predstavnike oko 40 zemalja na razgovore o pomoći Ukrajini.

Agencija dpa je prethodno javila da je nemačka vlada načelno odobrila isporuku tenkova „Gepard“ iz zaliha kompanije Kraus-Mafaj Vegman. Reč je o tehnički obnovljenim tenkovima koje je ranije koristila nemačka vojska.

Uoči razgovora Moravjeckog i Šolca, zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Šimon Šinkovski vel Zek, koji je u Berlin došao sa poljskim premijerom, pozdravio je odluku o isporuci „Geparda.“ Međutim, rekao je i da to nije dovoljno.

Poljski diplomata je Šolca optužio da okleva: „Kancelar je u svom govoru u Bundestagu govorio o prekretnici, o jednoj novoj politici. Nažalost, još ne vidimo mnogo od te nove politike.“

„Mi se pitamo da li savezna vlada zaista želi da pomogne Ukrajini. Nisam siguran da je kancelar stvarno 100 odsto posvećen tome da Ukrajina pobedi u ovom ratu,“ zaključio je Šinkovski vel Zek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari