Poljski premijer Jaroslav Kačinjski najavio je izmene u borbi protiv korupcije u politici, što znači da će poljski političari uskoro morati da dokazuju da su oni, njihovi supružnici i članovi porodica zakonito stekli imovinu. „Do sada, ako bih video u imovinskoj prijavi poslanika da ima sedam stanova, svejedno ne bih mogao da pitam otkud mu“, upozorio je Kačinjski za jučerašnje izdanje lista Žečpospolita i dodao da je imovinska prijava trenutno samo popis imovine političara, a da se pri tom ne zna da li su je stekli legalno.

Poljski premijer Jaroslav Kačinjski najavio je izmene u borbi protiv korupcije u politici, što znači da će poljski političari uskoro morati da dokazuju da su oni, njihovi supružnici i članovi porodica zakonito stekli imovinu. „Do sada, ako bih video u imovinskoj prijavi poslanika da ima sedam stanova, svejedno ne bih mogao da pitam otkud mu“, upozorio je Kačinjski za jučerašnje izdanje lista Žečpospolita i dodao da je imovinska prijava trenutno samo popis imovine političara, a da se pri tom ne zna da li su je stekli legalno. Novina u izmenama zakona koje će vladajuća konzervativna stranka Pravo i Pravda braće Kačinjski, premijera Jaroslava i šefa države Leha, predložiti u roku od dve nedelje, je i u tome što će se ispitivati poreklo imovine i supružnika, čak i kada ne spada u zajedničko vlasništvo bračnih partnera. Takođe, sada imovinsku prijavu podnose samo poslanici i odbornici u regionalnoj i lokalnoj samoupravi.

Opozicija udara na premijera preko njegovog mačka

Varšava – Večni spor između vlasnika pasa i mačaka u Poljskoj preselio se u politiku pošto je opozicija rešila da udari na premijera Jaroslava Kačinjskog preko njegovog mačka – zahtevom da se porez plaća i na mačke. „Kad već plaćamo porez na pse, neka ta obaveza važi i za vlasnike mačaka. Za mačkama takođe moraju da se čiste ulice, a u stvari na to ide novac od našeg psećeg poreza“, objasnio je listu Fakt zahtev za uvođenje „mačijeg harača“ Bogdan Zdrojevski, šef poslaničkog kluba najpopularnije poljske stranke, opozicione liberalne Građanske platforme. Vlasnicima pasa, ali ne i mačaka i drugih domaćih ljubimaca, kunića, papagaja ili ribica, opštine u Poljskoj prema svom nahođenju razrezuju porez za psa u proseku oko 10 evra godišnje, s tim da socijalno slabije porodice i penzioneri obično imaju popust. Najapsurdniji porez na pse je u mestu Pščinja, gde su poreza oslobođeni svi psi vakcinisani protiv besnila, a pošto to po zakonu moraju da budu svi, znači da niko ne plaća opštinskoj kasi porez za svog psećeg ljubimca.

Vlada namerava da proširi krug obveznika na šefove zdravstvenog i socijalnog osiguranja, diplomate, ali i menadžere državnih preduzeća, kao što je Poljska pošta. Opozicija uglavnom nema ništa protiv toga da političari dokažu poreklo imovine, ali novu odredbu, prema kojoj političari treba da predaju spisak svih poklona za poslednjih pet godina od stupanja na funkciju, vide kao suviše veliko zadiranje u privatnost. „Kako vlada namerava da natera supružnike sa stranim državljanstvom? Niko neće moći da natera Nemca, Danca ili Šveđanina da se pravda pred poljskim vlastima“, upozorila je poslanica opozicione liberalne Građanske platforme Julija Pitera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari