Polovina mladih u Srbiji planira da se odseli iz Srbije: Šta su naveli kao razloge? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Oko 49 odsto mladih namerava da se odseli iz zemlje, a od ovog broja 28 njih kaže da još nije počelo da planira odlazak. Iako 31 odsto mladih sada ne planira da nastavi život van granica Srbije, ipak tu mogućnost ne isključuje, pokazuje najnoviji Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji za 2024. godinu Krovne organizacije mladih.

Postoji statistički značajna razlika u odgovorima u odnosu na pol i obrazovanje ispitanika. Mladi muškarci u većem procentu odgovorili su sa „ne, neću se odseliti” u odnosu na mlade žene. Takođe, visokoobrazovani mladi u većoj meri su dali taj odgovor u odnosu na druge kategorije mladih“, navodi se u izveštaju.

Kao najčešći razlog zbog kojeg bi se odselili iz Srbije ispitanici navode viši životni standard (33,4 odsto), a odmah iza njega je dostojanstveniji život (31,8 odsto), dok su se na trećem mestu našle bolje javne usluge (14,1 odsto).

Polovina mladih u Srbiji planira da se odseli iz Srbije: Šta su naveli kao razloge? 2
Foto: KOMS

Svaki deseti anketirani kao razlog navod više slobode, šest odsto misli da je van naše države bolje okruženje za zasnivanje porodice, a pet odsto da u inostranstvu ima veće šanse za zaposlenje.

S druge strane, najveći broj mladih se ne bi odselio zbog porodice i prijatelja (40,3 odsto), oko četvrtina smatra da se može pristojno živeti u Srbiji, dok 30 odsto kaže da ne želi na živi na drugom mestu. Nepoznavanje jezika je barijera za pet odsto ispitanika.

Na pitanje gde bi se preselili, na prvom mestu želja gde bi mladi živeli jesu zemlje Zapadne Evrope, u 62,8 odsto slučajeva. Procenat opcije „drugo” opao je sa 25 na 18,8 odsto ove godine, u odnosu na lane i mahom se prelio u odgovor ‘Zapadna Evropa’, piše u izveštaju.

U istraživanju je učestvovalo 1.210 ispitanika, uzrasta od 15 do 30 godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari