Samo trećina Nemaca zna ko je lider Socijaldemokratske partije (SPD) bivšeg kancelara Gerharda Šredera. Rezultati istraživanja koji su juče objavljeni ukazuju na teškoće s kojima se socijaldemokrate suočavaju pošto su formirali vladu s demohrišćanima (CDU) kancelara Angele Merkel.

Samo trećina Nemaca zna ko je lider Socijaldemokratske partije (SPD) bivšeg kancelara Gerharda Šredera. Rezultati istraživanja koji su juče objavljeni ukazuju na teškoće s kojima se socijaldemokrate suočavaju pošto su formirali vladu s demohrišćanima (CDU) kancelara Angele Merkel.
Liderstvo u SPD pre godinu dana preuzeo je Kurt Bek (58), koji je partiji postavio cilj da pobedi na izborima 2009. i preuzme mesto kancelara. To bi, praktično, značilo izlazak iz senke Angele Merkel. Međutim, iako su SPD i CDU zvanično jednaki partneri u vladajućoj „velikoj koaliciji“, rezultat izbora iz 2005. je da socijaldemokrate uporno padaju na skali popularnosti. Nasuprot njima, CDU se dobro kotira zahvaljujući pragmatičnom liderstvu Merkelove, njenoj odlučnoj spoljnoj politici i oporavku nemačke ekonomije.
Zabrađen, debeljuškast i pragmatični Bek, bivši električar i sin zidara, trudi se da ne posustane. On se nije pridružio kabinetu Merkelove i nastavio da obavlja dužnost guvernera pokrajine Rajnland-Falc. Međutim, istraživanje objavljeno u nedeljniku Štern pokazuje da bi se 48 odsto Nemaca, kada bi imali priliku da biraju kancelara, izjasnilo za Merkelovu, a samo 19 odsto za Beka, što oslikava njegov najslabiji rejting otkada je izabran za lidera SPD.
Na pitanje ko sada predvodi SPD, samo 35 odsto anketiranih imenovalo je Beka, dok 49 odsto nije znalo ime lidera. Bek je položaj šefa partije preuzeo od Matijasa Placeka koji je iz zdravstvenih razloga podneo ostavku posle samo pet meseci provedenih na toj dužnosti.
Ministri SPD zalagali su se za reforme, pored ostalog za postepeno pomeranje starosti za penziju sa 67 na 65 godina i za smanjivanje poreza za korporacije, što je razbesnelo levičare. Partija Merkelove je, s druge strane, predvodila kampanju za proširenje fondova za brigu o deci. Takođe, Merkelova vodi probojnu spoljnu politiku, mada je Bek nedavno otvorio prostor za SPD kritikujući planove SAD da u istočnoj Evropi naprave antiraketni sistem.
Iako je Bekovo protivljenje raketama podsetilo na simpatije koje je pobrao Šreder suprotstavljajući se napadu na Irak, što mu je donelo pobedu na izborima 2002, ono nije dovelo do primetnog porasta popularnosti SPD. Istraživanje sprovedeno početkom aprila ukazuje da SPD ima podršku 26 odsto birača, a CDU 36 odsto, dok je u prethodnoj anketi razlika bila ispod jedan odsto.
Dnevnik Bild upozorava da Beka ne treba potcenjivati, primećujući da bi posle sledećih izbora jedna od dve vodeće partije s manjim opozicionim strankama mogla da formira vladu. „Pobednik će biti ko god uspe da napravi vladu sa zelenima i slobodnim demokratama. Bek, koji je dobar sa svima, pravi je majstor da obavi taj posao“, navedeno je u komentaru Bilda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari