Deca iz rasnih i etničkih manjina danas čine više od polovine novorođenih beba u SAD, pokazuju najnoviji podaci.

Iako se porast broja imigranata smanjuje među novorođenom decom u SAD u protekloj godini je prvi put je zabeleženo 50,04 odsto dece verskih i etničkih manjina, ali porast imigranata se sve više usporava. Broj manjinske populacije u SAD zabeležen 2010. bio je 36,6 odsto američkog stanovništva, što je 1,9 odsto više nego u prethodnoj godini. Taj udeo je 1990. bio 37 odsto.

Porast broja stanovnika hispano i azijskog porekla je prošle godine bio malo iznad dva odsto, gotovo dvostruko manje nego u 2000. dok se broj afroameričkih stanovnika uvećao za jedan odsto. Hispanoamerikanci i Azijati su i dalje dve manjinske zajednice koje se najbrže uvećavaju i čine oko 16,7, odnosno 4,8 odsto američke populacije. Afroamerikanci čine oko 12,3 odsto stanovnika SAD. Udeo hispanske populacije bi bio možda i niži, kažu stručnjaci, da nije visoke stope nataliteta – sedam rođenja na jednu smrt.

Sociolog i bivši šef za rasnu statistiku na Birou za popis stanovništva Roderik Harison smatra da su ti podaci važan pokazatelj, jer nove generacije odrastaju mnogo bolje prilagođene različitostima nego stariji stanovnici. Broj novorođene dece opao je i u manjinskim zajednicama, jer mnoge žene odlažu trudnoću zbog ekonomske krize, ali je taj trend mnogo izraženiji kod belaca. Broj novorođene dece kod bele populacije opao je za 11,4 odsto, a kod manjina za 3,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari