Polovina pušača na planeti, odnosno 650 miliona ljudi, umreće od bolesti koje su direktno izazvane pušenjem, a stotine i hiljade onih koji nikada nisu pušili svake godine umiru od bolesti uzrokovanih udisanjem duvanskog dima, izjavio je juče ministar zdravlja Tomica Milosavljević na uvodnoj konferenciji za novinare povodom, sada već tradicionalnog, obeležavanja Nacionalnog dana protiv duvanskog dima 31.

Polovina pušača na planeti, odnosno 650 miliona ljudi, umreće od bolesti koje su direktno izazvane pušenjem, a stotine i hiljade onih koji nikada nisu pušili svake godine umiru od bolesti uzrokovanih udisanjem duvanskog dima, izjavio je juče ministar zdravlja Tomica Milosavljević na uvodnoj konferenciji za novinare povodom, sada već tradicionalnog, obeležavanja Nacionalnog dana protiv duvanskog dima 31. januara.
Ministar Milosavljević je podsetio da Srbija, zajedno s BIH, Hrvatskom, Gruzijom i drugim zemljama istočne Evrope, spada u zemlje u kojima su skoro sva deca izložena duvanskom dimu u svojim domovima.

Svaki treći lekar je pušač

Od ukupnog broja lekara u Srbiji, 31 odsto njih puši, zbog čega odvikavanje od te nezdrave navike mora postati strateško opredeljenje, rekla je novinarima Tanja Knežević, direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Ona je podsetila da u dimu duvana ima više od 4.000 hemijskih materija, od čega polovina uzrokuje maligne bolesti.

– U Srbiji će ova godina biti u znaku pooštravanja zakonodavstva. Postoji nekoliko koraka kojima se poboljšava zdravlje. To su na prvom mestu povećanje cena cigareta, zabrana oglašavanja duvana i duvanskih proizvoda, ograničavanje pušenja na javnim mestima i u zatvorenim prostorijama, promocija zdravlja i širenje mreže savetovališta za odvikavanje od pušenja. Ministarstvo zdravlja će biti inicijator uvođenja strogih mera, u potpunom skladu s najstrožim evropskim propisima – najavio je Milosavljević.
U pripremi je zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama, kojim se predviđa i postepeno uvođenje zabrane pušenja u restoranima, kafanama i kafićima. Prema istraživanjima Ministarstva zdravlja, 61 odsto stanovnika Srbije bilo je u 2006. izloženo duvanskom dimu u svom domu, a 45 odsto njih na radnom mestu. Više od polovine školske dece između 13 i 15 godina starosti već je pušilo cigarete, a skoro jedno od petoro dece trenutno puši. U Srbiji je od 2000. godine do danas pušenje smanjeno za 6,9 odsto, ali još uvek je zastupljenije kod muškaraca nego kod žena.
Ministarstvo zdravlja, Kancelarija za kontrolu duvana Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Udruženje za javno zdravlje Srbije obeležiće u četvrtak Nacionalni dan bez duvanskog dima, pod motom „100 odsto bez duvanskog dima“, a pod sloganom „Želim detinjstvo bez duvanskog dima“ obeležiće se i Svetski dan borbe protiv raka, 4. februar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari