Za pedeset brucoša kraljevačkog Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo prvi dan studija bio je i dan useljenja u renovirani Studentski dom.Ova ustanova raspolaže sa 39 savremenih trokrevetnih soba čija je rekonstrukcija završena pre par meseci, čitaonicom i restoranom za ishranu.

Studentski domu Kraljevu posluje, od 2012.godine, u sastavu Doma učenika srednjih škola.Tada je, odlukom Ministarstva prosvete, izuzet iz organizacione šeme Studenstkog centra u Čačku i pripojen ustanovi koja u Kraljevu postoji od 1960 godine.Ovoj odluci ministarstva predhodila je odluka Skupštine grada Kraljeva koja je prenela zgradu studentskog doma i 37 ari placa Ministarstvu prosvete.Tako su se stekle predpostavke da se ,za dve godine, kapacitet studenskog doma duplira i osavremeni.Za ovu namenu utrošeno je oko 50 milona dinara a sredstva je u celini obezbedilo Ministarstvo prosvete.

„Želeli smo, i uspeli, da ,u saradnji sa ministarstvom i Fakultetom za mašinstvo i građevinarstvo iz Kraljeva obezbedim polovinu smeštajnih kapaciteta za brucoše ovih studija i tako studiranje u Kraljevu učinimo atraktivijim“ kaže nam Dragutin Karanović, direktor Doma učenika srednjih škola u Kraljevu i dodaje : „Završetkom rekonstrukcije i opremanjem Studentskog doma mi smo zapravo samo nastavili petogodišnji ciklus investiranja u Domu učenika srednjih škola u Kraljevu .U tom periodu Ministarstvo prosvete je ukupno uložilo preko 200 miliona dinara u ova dva objekta.Zahvaljujući tome Dom učenika srednjih škola u Kraljevu danas,na 3700 metara kvadratnih raspolaže sa 320 ležajeva u 93 moderne sobe od kojih se 45 nalazi u novom delu Doma i čini ženski blok. Tu su još i savremena trpezarija kapaciteta 80 mesta, biblioteka sa preko 5000 naslova, informatički kabinet,konferencijiska sala,sala za rekreaciju, kabineti za muzičko i likovno… Naša uloga nije samo smeštaj, mi smo i vaspitno-obrazovan ustanova i te aktivnost realizujemo planski i sistematski kroz razne forme rada sa učenicima pa i kroz aktivnosti brojnih učeničkih sekcija.Bezbednosti učenika dajemo prioritet i maksimalnu pažnju što se reflektuje kroz činjenicu da godinam unazad nemamo zabeležen ni jedan incident što je, priznaćete, uspeh za ova vremena u kojima je problem takozvanog vršnjačkog nasilja i uopšte devijantnog ponašanja mladih malte ne naša svakodnevnica.Poboljšanje nivoa i kvaliteta usluga koje pružamo donelo nam je veću pažnju ( i tražnju) kod roditelja i učenika pa je to automatski dovelo do konkurencije pa mi sada u Dom smeštamo učenike sa prosekom četiri, a pre pet godina, kada sam došao u ovu ustanovu, prosek je bio 3,20. Uspevamo i da podržimo napore Šumarske škole, sa kojom delimo dvorište i čiji učenici sa udelom od 60 odsto čine dominantnu populaciju među korisnicima naših usluga, da stimuliše učenike da upisuju deficitarna stolarska zanimanja tako što za ta zanimanja obezbeđujemo do 20 ležajeva“.

Iako nam je, na početku izgledalo neobično da Studentski dom posluje u sastavu Doma učenika srednjih škola suočeni sa ovim rezultatima, a i obilaskom oba dela ustanove uverili smo se da je takva odluka više nego ispravna i da je time na svojevrsnom dobitku i grad Kraljevo.

Svečanost uručivanja indeksa

U sredu je na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu upriličena svečanost uručivanja indeksa za studente prve godine. Na ova dva odvojena odseka upisano je ,u ovoj školskoj godini,160 studenata od čega 100 na studije mašinstva i 60 na studije građevinarstva. Studente je pozdravio prof.dr. Milomir Gašić dekan Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari