Više od 50 odsto srednjoškolaca slaže se sa tvrdnjom da bi država trebalo da spreči javno pokazivanje homoseksualnosti, jer to loše utiče na decu. Diskriminaciji su najizloženiji Romi, LGBT populacija, Albanci i muslimani, a veliki broj učenika se sa njima ne bi družio, izjavio je juče Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom), predstavljajući rezultate istraživanja, sprovedenog u okviru projekta Jednaka prava u obrazovnom sistemu Srbije. On je naveo da je oko 100 srednjoškolaca pohađalo seminare o borbi protiv diskriminacije, kao i više od 80 nastavnika i stručnih saradnika u Šapcu, Beloj Crkvi, Kragujevcu i Novom Pazaru.

 Angelina Skarep, savetnica u Ministarstvu prosvete, najavila je da će u predstojećim izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja biti dopunjen član koji se tiče zabrane svih oblika diskriminacije u obrazovnim ustanovama. Ona je dodala da je svaka škola obavezna da formira tim za zaštitu od nasilja i diskriminacije, kao i da će uskoro biti doneta uredba o prepoznavanju oblika diskriminacije, koju će propisati ministar prosvete. Skarep je istakla da u školama postoje suptilni oblici diskriminacije koji se ne prepoznaju, da su najviše diskriminisani romski učenici, te da škole i roditelji često nemaju kapaciteta da rešavanje tih problema „izguraju“ do kraja.

Na jučerašnjoj konferenciji su predstavljena dva dopunjena izdanja priručnika o borbi protiv diskriminacije koje je izdao Jukom, namenjena učenicima i nastavnicima, kao i sajt Istopolna orijentacija u srednjoškolskim udžbenicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari