Položen kamen temeljac za izgradnju osnovne škole i vrtića u Beogradu na vodi 1foto (BETAPHOTO/Narodna skupština Republike Srbije/Peđa Vučković)

U Beogradu na vodi danas je položen kamen temeljac za izgradnju državne osnovne škole i vrtića na prostoru iza zgrade nekadašnje Glavne železničke stanice, a kompleks bi trebalo da bude završen u avgustu 2025. godine.

Škola, sa specijalnim nastavnim kabinetima, fiskulturnom salom, mini botaničkom baštom, sportskim terenima i učionicom pod otvorenim nebom će moći da primi 400 đaka, a vrtić 80 mališana, rečeno je na svečanosti kojoj su prisustvovali ministarska prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministar finansija Siniša Mali, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, kao i predstavnici kompanija „Igl hils“ i „Belgrade Waterfront“.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je da se sa gradnjom svake nove škole država trudi da podigne standarde i ulaganje u obrazovanje za stepenicu više.

„Ovo nije ni vrtić ni škola za privilegovane. Ovo će biti državni vrtić i državna škola“, navela je ona.

Istakla je da će, kada se završe škola i vrtić za koji je danas postavljen kamen temeljac, oni postati novi, budući standard za takve objekte za decu u svakom delu Srbije.

Brnabić je navela da država, uz pomoć jedinstvenog informacionog sistema prosvete, radi i na identifikaciji svih osnovnih škola koje u Srbiji nemaju fiskulturnu salu, kako bi se u njihovu izgradnju ulagalo u narednom periodu.

Ministar finansija Siniša Mali podsetio je da se odmah uz buduću novu školu i vrtić nalazi zgrada Stare železničke stanice koja će uskoro postati Muzej istorije Srbije, a zgrada stare Pošte biće novi dečji muzej i novo pozorište.

Podsetio je da je u blizini i gradilište novog centra za kreativne industrije i inovacije Ložionica, koji treba da bude završen do kraja godine.

Još je rekao da će u blizini nekadašnje fabrike hartije „Milana Vape“, preko puta zgrade BIGZ-a, biti smešten Muzej Nikole Tesle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari