Srpski reprezentativci Zoran Tošić, Gojko Kačar i Zdravko Kuzmanović imali su mnogo puta priliku da se iz prve ruke uvere u snagu nemačkog fudbala.

Igrajući protiv prvotimaca Bajerna (najbrojniji među „pancerima“) ili zajedno sa nekim od tvoraca najubedljivije pobede od starta Svetskog prvenstva u Južnoj Africi (Podolski, Kedira, Kakau, Fridrih, Taski ), bundesligaški trio „orlova“ je i pre četiri laka pogotka, nebrojeno lepih akcija i na desetine pretrčanih kilometara ekipe selektora Joakima Leva, protiv Australije, znao zašto je jedna od uspešnijih selekcija u istoriji Mundijala izraziti favorit D grupe i pritajeni pretedent na „zlatnu boginju“.

– Nema šta, Nemačka je velika reprezentacija, sa fenomenalnim pojedincima. Prava mašina. Protiv Australije su odigrali gotovo perfektno, pokazavši svu moć u tehnici, taktici, brzini, snazi i disciplini. Bila je to neverovatna devedesetominutna dominacija – priznaje Tošić, doskorašnji fudbaler Mančester junajteda, koji je pre transfera u ruski CSKA, ove nedelje, pomogao Kelnu da ostane u najjačoj nemačkoj ligi.

Kačar mu se pridružio u pohvalama na račun sutrašnjeg protivnika našeg tima.

– Podsetiću samo da većina nemačkih reprezentativaca dolazi iz Bajerna, a taj klub je minule sezone osvojio skoro sve što je mogao. U sjajnoj su formi. Pritom su se okupili odmah posle zadnjeg kola Bundeslige. U tim, jednomesečnim pripremama za Mundijal možda i leži objašnjenje njihove fizičke superiornosti – igrač Herte skreće pažnju na činjenicu da su Miler i društvo jedna od retkih selekcija na ovom SP čiji igrači nisu imali dana odmora od klupskih sezona.

Kuzmanović će imati specijalan motiv na Nelson Mendela Bej stadionu. Tragičar poraza od Gane jedva čeka priliku da se iskupi za skrivljeni penal u tom meču.

– Drago mi je zbog podrške navijača, znam da su takve stvari deo fudbala, ali još uvek mi je teško zbog onoga što sam uradio. Moram, ipak, to prevazići. Već protiv Nemačke – zna fudbaler Štutgarta da nema vremena za samosažaljevanje. Međutim, sva trojica veruju da se Srbija neće provesti kao bosa po trnju, odnosno da će izbeći sudbinu nesretnih Australijanaca i popraviti negativan skor u duelima s Nemcima.

– Moramo gledati svoja posla i držati do svoje igre. Naravno, ona mora biti mnogo bolja od one protiv Gane. Drugačija od australijske, takođe. Vreme je da pokažemo jesmo li pravi ili nismo – najavljuje Tošić borbu „prsa u prsa“.

– Mislim da im možemo parirati i, ako damo budemo trčali i imali dovoljno koncentracije kao oni protiv Australije, osvojiti prve bodove na Mundijalu – gaji nadu Kuzmanović.

Za Kačara su ovih 90 minuta jedan od najvećih ispita sadašnje generacije.

– Nismo autsajderi u ovom meču, šta više, mislim da možemo do pozitivnog rezultata. Pod uslovom da odigramo najbolje što umemo, kao u kvalifikacionim pobedama nad Rumunijom u Beogradu i Austrijom u Beču – ima „recept“ za Nemce zadnji vezni Srbije, jedno od potencijalnih novih lica u stratnoj postavi u odnosu na prvo kolo.

Fudbaleri Srbije odradili su juče još jedan trening na stadionu Rand u Johanesburgu, a već danas u 10.15 čarter letom putuju za Port Elizabet gde će sutra od 13.30 igrati meč drugog kola protiv Nemačke.

Bambi zadovoljan prelaskom u CSKA

Reprezentativac Srbije Zoran Tošić posle (ne)uspešne epizode u Mančester junajtedu potpisao je petogodišnji ugovor sa moskovskim CSKA. Popularni Bambi zadovoljan je što će karijeru nastaviti u klubu koji ima velike ambicije na evropskoj sceni.

– Pričao sam sa Milošem Krasićem i saznao mnogo lepih podataka o novom klubu. CSKA se svake godine bori za titulu u Rusiji i redovno učestvuje u evropskim takmičenjima, što je imalo presudan uticaj da prihvatim njihovu ponudu. Naravno, želeo sam i ovog puta da odem na pozajmicu, kako bih i dalje bio fudbaler velikog Mančestera, ali ta varijanta nije bila moguća – rekao je Tošić.

I pored činjenice da na Old Trafordu nije dobio pravu šansu, Tošić ne žali što je odabrao baš taj put u svojoj karijeri.

– Kada bih još 20 puta bio u prilici da biram gde ću otići posle Partizana, uvek bih se odlučio za isti potez. Trenirati sa veličinama kao što su Runi, Vidić ili Gigs, nešto je neprocenjivo. Na svakom treningu morate da izvučete iz sebe više od 200 odsto mogućnosti da biste bili na njihovom nivou. Svaki trenutak proveden pored takvih asova, znači više nego cela utakmica u nekog drugom klubu – pun je utisaka Tošić posle završene epizode u najpopularnijem klubu na svetu.

Crveni od glave do pete

Protiv Nemačke srpski reprezentativci, nekadašnji „plavi“, nastupiće prvi put u majicama, šortsevima i štucnama potpuno crvene boje. Njihov protivnik izabrao je belo – crno – belo kombinaciju.

Vidić i Pantelić tuže „Svet“

Tema dana u taboru naše reprezentacije bilo je pisanje srpskog tabloida Svet. Portparol FSS i sekretar stručnog štaba Aleksandar Bošković tekst o navodnoj tuči Nemanje Vidića i Marka Pantelića tokom priprema za SP, odnosno njihovoj višegodišnjoj netrpeljivosti, okarakterisao je kao „ napad na reprezentaciju, Savez i ceo srpski fudbal“. Zbog „ove laži“, otkrio je on, FSS će pomoći u isterivanju pravde dvojici fudbalera, koji su najavili podizanje privatnih tužbi protiv pomenutog nedeljnika.

Navijači ne veruju u Srbiju

Ako je verovati rezultatima ankete u organizaciji prvog istraživačkog web servisa u Srbiji – tvojstav.com – srpski navijači ne veruju u plasman svoje reprezentacije u drugi krug SP. Da su šanse da „orlovi“ odlete u drugi krug veoma velike veruje samo 1.18% onih koji su učestvovali u ovom ispitivanju, njih 3,92% ih procenjuje kao velike, 24,12%, kao osrednje, 26,86% ih vidi kao male, 32,75% kao veoma male, dok 10,98% smatra da će se naši fudbaleri vratiti odmah posle meča sa Australijom, 23. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari