Ako bi se analizirao društveni i socijalni položaj čačanskih Roma tokom prethodnih godinu dana, koliko je prošlo od obeležavanja Svetskog dana Roma, uočljivo je da se malo toga promenilo. O uslovima u kojima živi većina čačanskih Roma, bespredmetno je uopšte govoriti, jer svako ko je bar jednom u životu prošao pored romskog naselja u Kulinovačkom polju ili onoga na Sajmištu, smeštenog tik uz bedem, dobro zna da su to uslovi ispod svakog civilizacijskog minimuma.

Ako bi se analizirao društveni i socijalni položaj čačanskih Roma tokom prethodnih godinu dana, koliko je prošlo od obeležavanja Svetskog dana Roma, uočljivo je da se malo toga promenilo. O uslovima u kojima živi većina čačanskih Roma, bespredmetno je uopšte govoriti, jer svako ko je bar jednom u životu prošao pored romskog naselja u Kulinovačkom polju ili onoga na Sajmištu, smeštenog tik uz bedem, dobro zna da su to uslovi ispod svakog civilizacijskog minimuma. A kada se u obzir uzme podatak da 174 porodice raspolažu sa svega 60 kupatila, onda je slika stanja sa kojima se suočavaju naši sugrađani koji ne samo u Srbiji već i u većini evropskih zemalja predstavljaju najsiromašniju etničku grupu. Ako se svemu tome doda i podatak da od 621 čačanskog Roma samo njih 25 ima stalni posao, onda je slika potpuna.
Tokom prethodnih godina lokalna vlast u Čačku se prema problemu Roma uglavnom odnosila ignorantski, uz obrazloženje da razjedinjenost čačanskih Roma onemogućava bilo kakvo ozbiljnije delovanje. Međutim od polovine prošlog meseca, kada je među čačanskim Romima održan referendum na kome su se Romi izjasnili o tome ko će ih predstavljati, stiče se utisak da su stvari krenule sa mrtve tačke.
Da se nešto kreće kada su Romi u pitanju svedoči i po ko zna koji put ponovni početak rada Obrazovnog centra u kome se održava besplatna dopunska nastava, koji je pre šest godina osnovala nevladina organizacija Bibijaće čave. Centra koji je tokom godina, budući da u njemu nastavu ne pohađaju samo romska deca, izgubio prvobitni prefiks Romski. Zahvaljujući nekoliko puta javno ponovljenom obećanju predsednika opštine Velimira Stanojevića, da od 1. marta centar mora da počne sa radom, a da je finansiranje njegova briga, od prošlog meseca ponovo radi školica u Dragačevskoj ulici.
– Kada se u obzir uzme uspeh koji je centar postigao i priznanja koja je dobio od romskih organizacija širom Srbije, posle referenduma i otklanjanja svih nedoumica o tome ko je legitimni predstavnik Roma u Čačku, očekujem da će predsednik opštine ispuniti svoje obećanje i da će lokalna vlast ubuduće posvetiti mnogo više pažnje problemu Roma – kaže Miroslav Mitrović, inicijator osnivanja Obrazovnog centra i predsednik Udruženja Roma opštine Čačak.
U Čačku, ali i ostalim sredinama duboko je ukorenjeno shvatanje, mada će to retko ko otvoreno da prizna, da Romi ne vole da rade, da se obrazuju i da im je mnogo draže prosjačenje. Ali dosad čačanski Romi još uvek nisu čuli racionalno objašnjenje šta je to lokalna zajednica konkretno učinili da se Romi, među kojima ima vrsnih zanatlija koji su u četvrtak 6. aprila u sklopu obeležavanja Dana Roma svoje proizvode izložili u čačanskom Domu kulture, stimulišu da povećaju obim proizvodnje i zaposle svoje sunarodnike ali i ostale nezaposlene Čačane. Svojevremeno prilikom posete Vitomira Mihajlovića, člana Nacionalnog saveta Roma, čačanskim Romima, Dragan Pavlović, po zanimanju metalostrugar koji se sa svojom suprugom bavi proizvodnjom metalne galanterije predložio je da opština pomogne izgradnju jedne hale gde bi se Romima omogućil uslovi za smeštaj mašina i rad. Naravno, kao i sve pre toga i ova inicijativa je prošla bez ikakvog odjeka.
– Konkurisao sam za kredit namenjen samozapošljavanju koji odobrava Nacionalna služba za zapošljavanje i sada čekam odgovor. U svojoj radionici trenutno supruga i ja proizvodimo preko 150 najrazličitijih artikala koje prodajemo po vašarima širom Srbije. Limene kofe, lonce, plehove i modle za testo…Ako bi mi opština ili država pomogli da nabavim mašine, bio bih u prilici da zaposlim više od 15 radnika, a kada se u obzir uzme činjenica koliko čačanskih Roma ima stalan posao, onda to uopšte nije zanemarljiv broj. Romima u Čačku ali i drugim opštinama ne treba socijala već prilika da svojim radom stvore normalne uslove za život sebi i svojim porodicama – kaže za list Danas Dragan Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari