Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA nastaviće da pruža pomoć Srbiji i državama na prostoru nekadašnje Jugoslavije. U Srbiji je TIKA aktivna od 2009. i njene dosadašnje donacije su veće od 14,5 miliona evra. „Samo tokom 2014. godine kroz različite projekte Srbiju smo pomogli sa više od 1,5 miliona evra“, izjavio je koordinator TIKE Emrah Ustaomer.


TIKA je tokom 2014. Srbiji pružila značajnu pomoć u otklanjanju posledica poplava, ali je realizovala i niz drugih projekata. Tako su sredstvima ove turske državne agencije završeni dečji vrtić u Sjenici, most u Novom Pazaru, OŠ „Aleksa Đilas Bećo“ u Tutinu. Opštinama Kladovo, Pančevo, Ivanjica, Tutin, Sjenica i Preševo TIKA je dodelila 100 plastenika vrednih više od 167 hiljada evra, Kučevo je dobilo rashladnu komoru, Prokuplje sušaru, a Ljubovija 15 sistema za navodnjavanje. TIKA se, na inicijativu opštine Veliko Gradište, uključila u obnovu Ramske tvrđave.

U TIKI sa ponosom navode da pomažu svim narodima i verskim zajednicama, što je posebno bitno u svetlu aktuelnih dešavanja, zategnutih odnosa između muslimana i hrišćana u Evropi, kao i napada na pojedine islamske objekte u Nemačkoj i Švedskoj. „Turska se trudi da obezbedi zajednički život u miru različitim etničkim grupama i slobodno ispovedanje vere, pripadnicima različitih religija“, ističu u TIKI, koja, između ostalog, renovira crkve u Makedoniji i BiH. TIKA pomaže obnovu crkve Svetog Đorđa u Kumanovu, Franjevački manastir u Fojnici, Hram rođenja Presvete Bogorodice, u kome pravoslavna zajednica u BiH obavlja božićne i uskršnje obrede, kao i Katedralu u centru Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari