Pomen za 16.000 ubijenih Roma kod Jasenovca 1Foto:vikipedia

Na romskom groblju Uštica kod Jasenovca, gde su ustaše ubile više od 16. 000 Roma, održan je komemorativni skup posvećen romskim žrtvama Holokausta i obeležen Međunarodni dan sećanja na romske žrtve genocida u Drugom svetskom ratu.

Nakon molitve za ubijene Rome, položen je venac romskim žrtvama, a poslanik manjina Veljko Kajtazi, rekao je da se nakon 70 godina počelo govoriti o romskim žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu.

On je rekao da ne može biti zadovoljan položajem Roma, ali se nada će se u saradnji s Vladom do kraja mandata biti izrađen operativni program za Rome.

„Nadam se da ćemo uz pomoć Grada Zagreba i Vlade RH iduće godine ovde svi zajedno otvoriti Romski memorijalni centar“, poručio je Kajtazi i naglasio da Romi u Hrvatskoj zajedno s drugim građanima mogu znatno doprineti ekonomskom razvoju Hrvatske, prenosi index.hr.

Komemoraciji, koju je organizivao Savez Roma Hrvatske „Kali Sari“, prisustvovao je potpredsednik Vlade Davor Božinović, izaslanik predsednice sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, potpredsednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predstavnici nacionalnih manjina i diplomatskog kora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari