Pomera se mala matura: Evo kada će osmaci polagati testove 1Foto. V. Andrić/Danas

Mala matura će biti pomerena za jedan dan, pa će osmaci testove rešavati 18, 19. i 20. juna, javljaju Danasu roditelji malih maturanata koji kažu da su takvu poruku dobili iz škola.

Danas je dobio potvrdu i Ministarstva prosvete da će se mala matura pomeriti za jedan dan.

Razlog ove promene je odluka Vlade o neradnom danu za pripadnike islamske veroispovesti, koji se pada u ponedeljak, 17. juna.

Članom 8. Pravilnika o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada osnovne škole, propisano je da učenici i zaposleni u školi, pripadnici islamske veroispovesti, imaju pravo da ne pohađaju nastavu i ne dolaze na posao sledećih dana: 10. aprila 2024. godine, prvi dan Ramazanskog bajrama kao i 16. juna, prvi dan Kurbanskog bajrama, piše u saopštenju koje su direktori osnovnih škola dobili od Ministarstva prosvete.

Vlada je donela odluku da ponedeljak, 17. jun 2024. godine, kao drugi dan Kurbanskog bajrama, bude takođe neradan za pripadnike ove veroispovesti, navodi se u saopštenju.

Završni ispit na kraju osnovnog i vaspitnog obrazovanja i vaspitanja polaže se pod istim uslovima za sve učenike osmog razreda na teritoriji Republike Srbije.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović poručila učenicima da je pred njima još jedan dan, koji ukoliko je potrebno, mogu da iskoriste i za eventualnu dodatnu pripremu za završni ispit.

Ona je poželela svim učenicima puno uspeha, ali pre svega savladavanje treme kako bi relaksirani pokazali svoje znanje. Roditeljima i nastavnicima poželela je da budu zadovoljni zbog ostvarenih rezultata njihove dece i učenika.

Imajući u vidu ovu odluku, sve aktivnosti iz Kalendara aktivnosti se pomeraju za jedan dan.

Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i portalu Moja srednja škola biće objavljeni u subotu 22. juna. Učenici i njihovi roditelji imaju pravo na prigovor koji je moguće podneti neposredno u školi ili elektronskim putem.

Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita biće 25. juna 2024. godine, a raspodela po srednjim školama i obrazovnim profilima 2. jula 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari