Američki predsednik Džordž Buš sastao se juče sa poglavarem Rimokatoličke crkve papom Benediktom XVI, saopštili su zvaničnici. Kako se navodi, papa Benedikt XVI je uzvratio gostoprimstvo američkom predsedniku koji je papu, pre dva meseca, sačekao na aerodromu u vojnoj bazi u Merilendu.

Američki predsednik Džordž Buš sastao se juče sa poglavarem Rimokatoličke crkve papom Benediktom XVI, saopštili su zvaničnici. Kako se navodi, papa Benedikt XVI je uzvratio gostoprimstvo američkom predsedniku koji je papu, pre dva meseca, sačekao na aerodromu u vojnoj bazi u Merilendu. Sastanak je održan izvan uobičajenog protokola, u neformalnoj atmosferi u vatikanskim vrtovima ispred kule Svetog Jovana.
Tokom sastanka, dvojica zvaničnika su nastavila razgovor započet u aprilu u SAD, kada je bilo reči o važnim moralnim pitanjima kao što su abortus, dozvola homoseksualnih brakova, kao i legalnost eksperimentisanja na ćelijama embriona. Međutim, nisu svi bili srećni zbog papinog srdačnog dočeka američkog predsednika, prenosi italijanski list Republika navodeći reči neimenovanog monsinjora koji je podsetio da Buš 2003. godine nije uvažio upozorenje pokojnog pape Jovana Pavla II koji je tada vodio jaku kampanju protiv invazije na Irak.
Prema rečima zvaničnika Vatikana Domenika Đanija, zbog Bušove posete papi Benediktu XVI, Vatikan su obezbeđivale jake snage bezbednosti i antiterorističke jedinice. Džordža Buša, koji je prekjuče doputovao u Italiju u okviru svoje poslednje evropske turneje kojom želi da dobije veću podršku Evropske unije za pooštravanje sankcija protiv Irana, dočekalo je oko 2.000 demonstranata, koji su uzvikivali „Idi kući“.
Računajući na ranije bliske veze sa italijanskim premijerom Silvijom Berluskonijem, koji je 2003. godine podržao napad na Irak, Buš se nada njegovoj podršci kako bi obezbedio više vojnika za Avganistan. Italija ima oko 2.700 vojnika u Avganistanu, a pritisak na Italiju, Nemačku, Španiju i Francusku da pošalju još vojnika mogao bi da poveća napetost u NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari