Zakazani sastanak između palestinskog lidera Mahmuda Abasa i vođe Hamasa Kaleda Mešaala je odložen, saopštili su juče zvaničnici. Razgovori koji je trebalo da budu održani sutra u Kairu s ciljem da se postigne konsenzus u vezi sa formiranjem nove Vlade pomirenja su odloženi.

Zbog trajnih nesuglasica pregovori su otkazani na neodređeno vreme, saopštili su zvaničnici Fataha u Ramali. Zbog otkazivanja sastanka, na prošlomesečni sporazum o jedinstvu Hamasa i Fataha čiji je cilj bio okončanje četvorogodišnjeg razdora između dve strane bačena je senka sumnje. Zbog razdora Palestinci su ostali s rivalskim vladama na Zapadnoj Obali kojom rukovodi Fatah i u Pojasu Gaze koji je pod kontrolom Hamasa. Svrha sporazuma o jedinstvu jeste krčenje puta ka formiranju zajedničke prelazne vlade uoči nacionalnih izbora sledeće godine.

– Sastanak u Kairu je odložen do zakazivanja novog datuma pregovora tokom sledećih nekoliko dana da bi se obezbedila najbolja atmosfera za uspešnu primenu sporazuma o pomirenju, kazao je Azam al Ahmed iz redova Fataha.

Islamistički pokret Hamas prošle nedelje je odbacio Fatahovu nominaciju Salama Fajada, koji je na čelu Palestinske uprave na Zapadnoj Obali, za premijera u prelaznoj vladi. Prema oceni dopisnika Bi-Bi-Sija, Hamasovo odbijanje nominacije ekonomiste, koji se školovao u SAD, moglo bi da predstavlja ustupak za inostranu podršku za novu vladu. Izrael, SAD i EU smatraju Hamas terorističkom grupom.

Prema sporazumu potpisanom u maju, prvi korak jeste formiranje prelazne vlade tehnokrata čiji će zadatak biti rad na pomirenju i pripremama novih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari