Tvining projekat „Borba protiv organizovanog kriminala“, tokom čijeg jednoipogodišnnjeg trajanja će se obučavati pripadnici policije, tužilaštva, carine, kao i raznih ministarstava, a koga Evropska unija finansira sa 1,5 milion evra, počeo je danas u Beogradu.

Vršilac dužnosti direktora policije Vladimir Rebić istakao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova opredeljeno i posvećeno sprečavanju svih vidova organizovanog kriminala, sa željom da se „rame uz rame“, zajedno sa zemljama EU, uključi u tu borbu.

Cilj projekta je da se najbolja iskustva EU iz ove oblasti prenesu srpskim institucijama, a rešenja primene i u domaćem zakonodavstvu, rekao je Rebić.

Prema njegovoj oceni, projekat će unaprediti rad kriminalističke policije i tužilaštva u istrazi i gonjenju onih koji se bave trgovinom ljudima, oružjem i drogom, a poboljšaće se i oblast finansijskih istraga.

Šef operacija Delegacije EU u Beogradu Nikolas Bizel ukazao je da je tema borbe protiv organizovanog kriminala od ključnog značaja ne samo za evropsku budućnost Srbije, već i za njen ekonomski i društveni razvoj, kao i za sve građane.

Naglašavajući važnost otvaranja pregovaračkih poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, Bizel je rekao da je Srbiji potrebna organizovana sudska vlast, kao i da treba preći sa donošenja strategija na „visokoprofilisane zakone“.

Ambasador Nemačke Aksel Ditman je poručio da je njegova zemlja blizak partner sa Srbijom i da je uveren da su građani Srbije izabrali pravi put strateškom odlukom o putu ka EU.

On je konstatovao da je jedna od vrlo bitnih oblasti borba protiv organizovanog kriminala i da projekat pomoći, koji će se sprovoditi preko ministarstava unutrašnjih poslova Nemačke, Francuske i Slovenije nije samo finansijska podrška, već i razmena znanja i iskustava.

Ambasador Francuske Kristin Moro ocenila je da je za borbu protiv organizovanog kriminala veoma bitna primena na operativnom nivou donetih strategija i planova.

Predastavnik ambasade Slovenije Mateja Norčić Štamcar najavila je da će ta država „u skorije vreme“ uputiti svoje policijske stručnjake za granične poslove i borbu protiv trgovine ljudima da pomažu srpskoj policiji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari