Petnaest vaučera ukupne vrednosti 700.000 dinara uručeno je u Rumi mladim preduzetnicima, onima koji su se opredelili za privatni biznis. Svaki od preduzetnika dobio je tom prilikom vaučer u iznosu od 500 evra, a uručili su ih predstavnici USAID i Opštine Ruma.

Tim povodom održan je i skup o pomoći mladim preduzetnicima kroz partnerstvo ove organizacije i Opštine Ruma. Kako se čulo na ovom skupu, partnerstvo ima za cilj ubrzanje ekonomskog razvoja opštine Ruma podrškom preduzetništvu zbog čega je usvojen i akcioni plan omladinskog preduzetništva, strateški dokument kojim se uređuju aktivnosti u ovoj oblasti. USAID je donirao 325.000, dok je rumska opština početni iznos od 325.000 povećala na 500.000 dinara. Među mladima kojima su uručeni vaučeri bilo je raznoraznih profila zanimanja, od mehaničara, frizera do onih kojima su delatnost računari.

– Naše partnerstvo sa rumskom opštinom će olakšati poslove mladim preduzetnicima i omogućiti im da preusmere svoja znanja i energiju, kako bi u lokalnoj zajednici brže otvorili nova radna mesta i postali izvor prihoda i ekonomske stabilnosti – rekao je direktor USAID programa za jačanje ekonomske sigurnosti Majkl Pizberi i dodao da je dobro što je rumska opština brzo prešla sa faze izrade planova na fazu njihovog sprovođenja.

Predsednik Opštine Ruma Goran Vuković smatra da ovakav projekat na najbolji način pomaže rešavanju problema i nezaposlenosti, omogućava mladima da steknu neophodna znanja za bavljenje sopstvenim biznisom. – Cilj je da se mladima na početku pomogne kako bi se odabranim poslom bavili u dužem periodu – rekao je Vuković.

Obuka

Program za jačanje ekonomske sigurnosti je do sada organizovao obuku za 97, od ukupno 115 koordinatora kancelarija za mlade i to iz oblasti marketinga i osnovnih veština upravljanja. Upravo zahvaljujući ovim treninzima 54 lokalne kancelarije samostalno su organizovale treninge iz preduzetništva, na kojima je prisustvovalo više od 1.500 mladih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari