Svako ko je želeo da samostalno nauči mađarski jezik suočio se sa problemom adekvatne literature, pre svega kvalitetnog rečnika i udžbenika.

Ta teškoća je na neki način prevaziđena nedavnim objavljivanjem paketa udžbenika za učenje mađarskog jezika za građane koji govore srpski jezik – ili čiji je maternji jezik srpski – a izdavač je novosadski „Forum“, uz podršku Nacionalnog saveta Mađara.

Autori udžbenika su Edita Andrić, Livija Đenđeši i Balint Heteši, a objavljeno je ukupno hiljadu primeraka knjige, uz DVD dodatak. Udžbenik sadrži osnovna znanja mađarskog jezika za snalaženje u svakodnevnom životu. Autori tvrde da su i udžbenici i DVD koncipirani tako da je moguće ovaj za slovensku populaciju ne baš jednostavan jezik samostalno savladati, bez dodatnog izdvajanja novca za časove u nekoj školi jezika. Inače, škole jezika su proteklih godinu-dve imale zaista veliki priliv polaznika upravo za program učenja mađarskog jezika, a razlog je mogućnost dobijanja državljanstva Mađarske, gde je jedan od osnovnih zahteva poznavanje mađarskog jezika. Državljanstvo, kao što je poznato, u velikom procentu traže, i dobijaju, i građani koji nisu mađarske nacionalnosti, ali koji su zadovoljili drugi uslov – da im je neki od predaka živeo na teritoriji nekadašnje mađarske države. Od 2011. godine oko 100.000 građana Vojvodine uputilo je zahtev za dobijanje mađarskog državljanstva, a oko 60.000 je taj status i dobilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari