U selu Poljska Ržana kraj Pirota u toku je rekonstrukcija i dogradnja seoske škole koja se finansira sredstvima američke Vlade. Nacionalna garda iz Ohaja u Americi preko Evropske komande američke vojske, vlade Sjedinjenih Američkih Država i Ambasade SAD u Beogradu inicirala je rekonstrukciju i dogradnju škole u ovom prigradskom selu.

Radove na ovoj školi obišli su predstavnik Odeljenja američke vojske pri Ambasadi SAD u Beogradu i predstavnici lokalne samouprave.

Zamenik predsednika SO Pirot Pirot Sreten Savov rekao je da je ovo rezultat aktivne trogodišnje saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja kao i aktivne saradnje opštine Pirot sa američkom ambasadom i Odeljenjem američke vojske u Beogradu.

– Radovi dobro napreduju i očekujemo da budu završeni u planiranom roku, za oko mesec dana. Sve ovo što radimo je zarad boljeg života i rada dece koja pohađaju ovu školu – rekao je Savov.

Predstavnik Odeljenja američke vojske pri Ambasadi SAD u Beogradu major Devin Braun u ime Ambasade, Komande američkih snaga u Evropi i generalštaba u Ohaju posle obilaska radova rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što je u Pirotu.

– Veoma nam je drago što imamo mogućnosti da pomažemo ovaj projekat i divna je stvar videti kako se radovi odvijaju. Ovo je jedan od mnogobrojnih projekata koji radimo ove godine, a uradili smo mnogo projekata i prethodnih godina. Ovo je divan primer saradnje sa lokalnim samoupravama u Srbiji. Nadam se da je to dobar znak i za američko-srpske odnose. Ovo je prvi projekat u Pirotu i nadam se da neće biti poslednji – rekao je Braun, dodajući da je američka vojska ovog leta pomogla izgradnju i rekonstrukciju školskih i predškolskih objekata u Lapovu, u blizini Sokobanje, Prokuplja i škole za decu sa posebnim potrebama u Varvarinu.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić rekao je da školu u Poljskoj Ržani pohađa oko 50 učenika od prvog do četvrtog razreda i deca predškolskog uzrasta.

– Ovu školu smo uz pomoć američke vojske potpuno rekonstruisali i ona će dobiti i sanitarni čvor koji nije imala i za mesec dana će deca ponovo krenuti u školu. Ova pomoć Pirotu veoma znači. Nadam se da ćemo preko ovog projekta stvoriti most da sa američkom vojskom radimo i na novim projektima. U rekonstrukciju ove škole biće uloženo preko 70.000 američkih dolara, a mi ćemo naredne godine srediti i školsko dvorište – rekao je Vasić.

Zbog rekonstrukcije škole 45 učenika ovog isturenog odeljenja nastavu pohađa u matičnoj školi „8. septembar“ u Pirotu, a 15 dece iz pripremne predškolske nastave u vrtiću „Neven“ u Pirotu. Opština je za sve njih organizovala prevoz do škole i vrtića u gradu i nazad kućama. „Tigar Inkon“ je na tenderu dobio posao za rekonstrukciju ove škole. Radovi na kompletnoj rekonstrukciji škole počeli su 10. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari