Narednih dana, kako se očekuje, sremskomitrovački Vodovod će s Nemačkom bankom za obnovu i razvoj KWF potpisati ugovor o donaciji za realizaciju projekta rekonstrukcije mašinske sale, saopštio je na konferenciji za novinare direktor ovog preduzeća Dragan Kaić. On kaže da je projekat za bolji potisak vode u sremskomitrovačkom Vodovodu vredan 1.

Narednih dana, kako se očekuje, sremskomitrovački Vodovod će s Nemačkom bankom za obnovu i razvoj KWF potpisati ugovor o donaciji za realizaciju projekta rekonstrukcije mašinske sale, saopštio je na konferenciji za novinare direktor ovog preduzeća Dragan Kaić. On kaže da je projekat za bolji potisak vode u sremskomitrovačkom Vodovodu vredan 1.156.000 evra, od čega će 80 odsto obezbediti KWF svojom donacijom, a ostatak lokalna samouprava u vidu subvencije iz budžetskih sredstava.

Bez povećanja cena

Za cenu od 19 dinara za kubik, plus devet dinara za kanalizaciju, koju plaćaju domaćinstva, u Vodovodu smatraju da je u drugom delu liste cena vode u Vojvodini i ističu da je jedina realna cena evro po utrošenom kubnom metru, što bi im omogućilo da sami realizuju investicije i održavaju mrežu, bez donacija i pomoći lokalne samouprave. Ali, svesni su i da ovu cenu prosečan građanin u dogledno vreme neće moći da plati, pa iz Vodovoda najavljuju da u ovoj godini neće biti korekcije cena.

– Za ovu donaciju smo blagovremeno konkurisali i na vreme pripremili svu potrebnu projektnu dokumentaciju. Nadamo se da ćemo planiranu investiciju kvalitetno realizovati i tako se kvalifikovati za mogućnost da dobijemo povoljne dugoročne kredite kojima bismo krenuli u temeljnu rekonstrukciju mreže regionalnog sistema vodosnabdevanja. Jer, tri četvrtine mreže čine stare i dotrajale azbestne cevi koje se moraju što pre zameniti – ističe Kaić.
Kroz ukupno 312 kilometara vodovodne mreže i 23.410 priključaka, Vodovod snabdeva pijaćom vodom oko 86.000 stanovnika u opštini. U sistemu regionalnog vodosnabdevanja su grad i 14 okolnih naseljenih mesta. Iz 14 izvorišta kapaciteta 660 litara u sekundi lane je proizvedeno 8,7 miliona kubnih metara vode. Kontrola kvaliteta vode je u sopstvenoj laboratoriji svakodnevna, a lane su analize kvaliteta za 288 uzoraka vode urađene u sremskomitrovačkom Zavodu za zaštitu zdravlja, kao i 33 analize u Zavodu za zaštitu zdravlja u Beogradu. Sve analize su pokazale da je voda iz ovog vodovoda ispravna za piće.
Tokom prošle godine u nove objekte uloženo je ukupno 50 miliona dinara. Ove godine Vodovod je već dobio deo od planiranih 24 miliona dinara iz NIP za radove u gradu, kao i 7,5 miliona dinara iz Ministarstva privrede za izgradnju mreže u novoj Industrijskoj zoni Sever. Planirana je i temeljna rekonstrukcija tri od 12 filterskih polja u Fabrici vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari