Vodena bujica, koja je u ponedeljak pogodila nekoliko novopazarskih naselja, oštetila je više od stotinu kuća i evakuisano je više od 80 ljudi. Najkritičnije je u naselju Jaklja, gde su dve kuće potpuno uništene i još četrdesetak znatno oštećeno. Ovo je za Danas rekao pomoćnik novopazarskog gradonačelnika za infrastrukturu Nihad Hasanović.

– Pričinjena je velika šteta na stambenim i poslovnim objektima, komunalnoj i putnoj infrastrukturi. Kolike su razmere, znaćemo tek kad posao završe komisije koje su od ranih jutarnjih sati na terenu. Očekujemo da u toku dana, preko Crvenog krsta, stigne 30 sušilica za kuće i sredstva za higijenu – kaže Hasanović i naglašava da na otklanjaju posledica poplava radi mehanizacija javnih i privatnih preduzeća, pripadnici vojske, građani i mladi.

Hasanović ističe da su na vodotocima porušeni svi improvizovani mostovi koje su postavljali građani, ali i da je vodena bujica odnela postavljenu konstrukciju mosta, čija izgradnja je počela krajem novembra prošle godine, a finansira je Vlada Srbije. Po odluci Štaba za vanredne situacije, u ponedeljak naveče, doneo je odluku da, zbog bezbednosti učenika iz ugroženih naselja, juče ne rade osnovne i srednje škole. Filterska postrojenja rade smanjenim kapacitetom zbog velike mutnoće sirove vode i umesto 650 litara u sekundi prerađuje se 320.

Sa predstavnicima gradske uprave na terenu je juče bio i direktor Turske agencije za razvoj (TIKA) Mehmet Bajrak, koji je došao da se na licu mesta uveri u razmere poplave i da ponudi pomoć svoje agencije. Pomoćnik gradonačelnika Hasanović kaže da su im je pomoć ponudila i nemačka organizacija „Help“.

Zbog poplava u naseljima Mur, Jaklja, Šutenovac, Jusuf Potok, Ćerimidžinica i Banjska petlja u Novom Pazaru je na snazi vanredna situacija.


Ljajić: Šteta veća od očekivane

– Šteta od poplava u Novom Pazaru veća je od očekivane, rekao je potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić prilikom obilaska poplavljenog terena. „Tek kada se voda povukla, videli smo razmere koje je poplava prouzrokovala na objektima i stvarima. Velika je šteta načinjena i putnoj infrastrukturi, pogotovo seoskim putevima i plašim se da će ukupna šteta biti znatno veća nego što smo mislili“, rekao je Ljajić. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari