Deset do petnaest intervencija tokom žetve obave vatrogasci na području atara Banatskog Despotovca ali je sada ovim vrednim dobrovoljcima potrebna pomoć, jer više nemaju nikakvih uslova kako bi valjano i po propisima obavljali svoj težak posao. Spor je nastao oko korišćenja prostorija, koje je u Despotovcu pre dve godine preuzela Mesna zajednica.

– Voljni smo da radimo, ali nam pojedinci iz Saveta mesne zajednice to ne dozvoljavaju. Prostorije su nam zaključane i obijene, nemamo ključeve, čak ni od ulaznih vrata. Sada je tu smeštena kancelarija invalida rada. Osim Despotovca zaduženi smo i za Zlaticu, Sutjesku i Višnjićevo. Sve požare koji se događaju ovde radimo sa našim mobilnim telefonima, to nas košta, a naš telefon je ovde zaključan. Imali smo mehaničara koji je letos popravljao vozilo a nije imao gde ni ruke da opere. Išao je u obližnji kafić. Eto, toliko razumevanja imamo od naše mesne zajednice. Mi smo pokušali da rešimo problem, ali to nam nije pošlo za rukom – kaže viši oficir Čedomir Surutka, predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Despotovcu.

U nameri da iznađe rešenje u Despotovac je, po pozivu vatrogasaca, stigao i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić, koji je obećao posredovanje u pregovorima sa mesnom zajednicom. On je istakao da vatrogasno društvo treba da bude prioritet svih mesnih zajednica, naročito za sela koja su udaljena od Zrenjanina jer leti uvek preti opasnost od požara. Prema rečima Dragana Jajića, predsednika Vatrogasnog saveza Vojvodine, zgrada u kojoj su smeštene prostorije despotovačkih vatrogasaca je 90 odsto izgrađena sredstvima Vatrogasnog saveza Zrenjanina, ali je dogovoreno da se deo prostorija ustupi Mesnoj zajednici.

– Nameravali smo da postignemo nekakav dogovor i da nam se prostorije bitne za rad vrate, ali oni neće da razgovaraju. Predložili smo čak i vansudsko poravnanje, međutim, ni o tome se nisu izjašnjavali – naveo je Jajić.

Predsednik Vatrogasnog saveza Zrenjanina, Ilija Pištinjat kaže da vatrogasci neće odustati od svoje namere. On je podsetio da su vatrogasci Dobrovoljnog društva u Despotovcu samo prošle godine intervenisali 17 puta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari