Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Republike Srbije i opština Golubac potpisali su ugovor o finansiranju lokalnog projekta odobrenog u okviru konkursa Ministarstva namenjeg najsiromašnijim opštinama u Srbiji. Vrednost ovog projekta je šest miliona dinara, a njegova realizacija odnosi se na pružanje usluga za stara lica u narednih godinu dana.


– Ovaj projekat sadrži pomoć socijalno ugroženim i starim licima kojih na području opštine ima sve više. U narednih godinu dana radiće pet gerentodomaćica i još nekoliko tehničkih lica, a naša zelja je da ovaj projekat i dalje traje kako bi se stvorili uslovi da on bude isplativ i da već u narednoj godini uz pomoć opštine ovo osoblje nastavi svoj rad na pružanju usluga staračkim domaćinstvima – kaže predsednik opštine Golubac Zoran Pajkić.

Po projektu brigu o starim licima vodiće „gerontodomaćice“ koje će sa svakim korisnikom izgraditi odnos međusobnog poverenja i uvažavanja. One će obilaziti domaćinstva pružajući im usluge na održavanju stana, lične higijene, pranju i peglanju rublja, nabavci i pripremi namirnica, doneti lekove, platiti komunalne usluge… Ove usluge koje ne mogu plaćati osobe kojima je potrebna pomoć posle 2012. godine finansiraće se iz opštinskog budžeta.

Ova podunavska opština u okviru pomoći starijoj populaciji stanovništva odlučila se za realizaciju ovog projekta jer ima sve više staračkuh domaćinstava čiji članovi ne mogu sami da se staraju o svakodnevnim životnim potrebama, pripremanju obroka,održavaju higijene u stanu, odlasku kod lekara i uspostaviti komunikaciju sa socijalnim okruženjem. Njima je mnogo važnije,da im neko pokuca na vrata, kaže dobar dan, da sedne i popiju zajedno kafu, da razgovaraju…

Mnogima od njih je i najveći problem što su usamljeni, što nemaju nikog da ih poseti i da ih zapita „kako su, kako se osećaju, treba li im pomoć“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari