Pomoć stiže iz Turske 1

Konačno je na red došlo sređivanje kulturno-istorijskog nasleđa islamske kulture u Novom Pazaru. Dosta dugo je trajala priča o restauraciji Stare čaršije, hamama koji je izgradio osnivač ovog grad Isa-beg Isaković i Kule motrilje u gradskom parku.

U Novom Pazaru je boravila delegacija Direkcija za vakufe Republike Turske i sa predstavnicima gradske uprave i predsednikom mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji muftijom Mevludom Dudićem, razgovarala o realizaciji ovih projekata. Ove tri strane potpisaće protokol o izradi projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i restauraciju Stare čaršije i hamama. Protokol o saradnji trebalo bi da bude spreman do dolaska predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana u Novi Pazar ovog meseca. Dokument bi tada trebalo da bude i potpisan, Tada bi trebalo da bude potpisan i protokol o saradnji između grada Novog Pazara i turskog grada Burse o rekonstrukciji Kule motrilje u gradskom parku. Projektno tehnička dokumentacija za radove na Kuli motrilji je pripremljena.

Nedavno je gradski parlament usvojio Plan detaljne regulacije Stare čaršije u kojem je definisano kako ona treba da izgleda i kako i šta može da se gradi. Stara čaršija nalazi se u Prvomajskoj ulici. Nekada su je zvali carskom džadom, jer su tuda prolazili carski i drugi karavani na putu prema Kosovskoj Mitrovici, Skoplju i Istanbulu. Prostor Stare čaršije omeđen je dvema džamijama. Arap-džamija je na početku ulice i sada ima ulogu glavne gradske džamije. Na dnu stare čaršije nalazi se Altun-alem džamija, arhitektonski najznačajnija i jedna od najlepših građevina islamske arhitekture u ovom delu Srbije. O prošlosti ovog objekta nema mnogo podataka. Zna se da je ktitor ove džamije bio ugledni, obrazovani i bogati Mevlana Muslihudin. Džamiju je sagradio polovinom XVI veka.

Stara čaršija se sa zapadne strane naslanja na hamam, monumentalnu građevinu koja spada među najstarije i najznačajnije spomenike ove vrste u Srbiji. Pripada grupi dvostrukih hamama, jer je podeljen na muški i ženski deo. Hamam je izgradio osnivač Novog Pazara Isa-beg Isaković između šezdesetih i osamdesetih godina u XV veku. Sa istočne strane Stare čaršije je gradska tvrđava sa Kulom motriljom izgrađenom u XVIII veku. Kula je visoka 15 metara, ima četiri odbrambena balkona i male kružne puškarnice razmeštene na tri nivoa. Služila je za osmatranje i odbranu utvrđenja. Zbog kulturno-istorijske vrednosti, sedamdesetih godina XX veka novopazarsku Staru čaršiju su proglasili kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari