Opštine Nova Varoš, Vlasotince, Vladičin Han, Raška i Medveđa dobijaće do juna 2013. godine ekspertsku podršku za pripremu programskih budžeta i petogodišnjih planova kapitalnih investicija, koju će finansirati Evropska unija i Vlada Švajcarske posredstvom Programa evropskog partnerstva sa opštinama (EU PROGRES).

Zahvaljujući ovoj tehničkoj pomoći, trebalo bi da znatno bude unapređen proces pripreme budžeta ovih lokalnih samouprava, a prelazak na programsko budžetiranje je ključni korak za poboljšanje efikasnosti o korisnosti javne potrošnje.

Predstavnici ovih opština nedavno su prošli prve obuke i radionice na ove teme, na kojima su imali priliku da se upoznaju sa iskustvima u pripremi programskih budžeta i planova kapitalnih investicija u zemljama EU i jugoistočne Evrope. Učesnici treninga saznali su više i o osnovnim principima i procedurama u pripremi plana kapitalnih investicija, kao i ulozi građana u izradi ovih dokumenata. Ovakav metod izrade opštinskih budžeta omogućiće novovaroškoj upravi da javne finansije planira u skladu sa prioritetima na duže rokove, a unaprediće i odgovornost među budžetskim korisnicima i omogućiti precizniju procenu korišćenja javnih sredstava.

– Programsko budžetiranje će pomoći Opštini Nova Varoš da uvede efikasnije trošenje i istovremeno efikasniju kontrolu troškova. Sredstva iz budžeta biće usmerena na sprovođenje projekata koji su identifikovani u strateškom dokumentu opštine. Na ovaj način praktično će biti i unapređene perfomanse lokalne samouprave u pružanju usluga svojim građanima. Pripremom plana budžeta, sa druge strane, preciziraće se i petogodišnji plan za ulaganja iz lokalnog budžeta u infrastrukturu, javne objekte i opremu, ističu u odseku za finansije pri ovdašnjoj gradskoj upravi.

Osim programskog budžeta, u ovih pet opština biće rešeno i pitanje planiranja i finansiranja izgradnje nove infrastrukture, obzirom da su sredstva često nedovoljna za sistemsko finansiranje kapitalnih investicija. Izradom višegodišnjeg plana kapitalnih investicija, Nova Varoš će imati bolji pristup i u spoljašnim izvorima finansiranja – predpristupnim fondovima EU i drugim donatorskim sredstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari