Ustanova za decu i mlade „Šabac“ dobila je senzornu sobu koju je poklonio EPS. Uređenje te sobe pokrenuto je na inicijativu Ministarstva za rad i socijalnu politiku, a donacija je vredna oko milion dinara. Namenjena je deci sa poremećenim senzornim sposobnostima, kako bi poboljšala svoje vizuelne i socijalne karakteristike.


– Ne možete naći bolji i lepši poklon, nema boljeg terapijskog sredstva za njih i od danas je moguće učiniti njihov život boljim. Srbija ne diže ruke ni od jednog svog člana, ni najslabijeg, ni najjačeg. Za nas svako u društvu ima pravo na život i potrebu za srećom – rekao je ministar je Aleksandar Vulin i pozvao građane da budu humani prema svim članovima našeg društva i pomognu onima kojima je najteže.

Vulin je istakao i da ne bi smeli da zaboravimo nijedno dete, kako u Šapcu, tako i u Beogradu, Novom Sadu ili bilo kom drugom gradu, te da bi lokalne zajednice trebalo takođe da učine napore i pomognu roditeljima i deci kojima je to potrebno.

Direktor Centra za socijalni rad Milan Vasić rekao je da će od 25. septembra biti organizovana obuka za radnike te ustanove, kako bi se korisnicima omogućilo korišćenje senzorne sobe. Ta usluga će biti dostupna deci i omladini koja žive u domu i korisnicima dnevnog boravaka, a razmotriće se mogućnost da se usluga proširi i na ostale sugrađane kojima je pomoć potrebna.

Inače, Ustanova da decu i mlade“ Šabac“ jedinstvena je na ovom području i namenjena je deci sa posebnim potrebama. U njoj je smešteno oko 30 korisnika. Da je socijalna politika jedna od prioriteta gradske uprave govori i nedavno otvoreni centar za osobe sa intelektualnim smetnjama, čiju izgradnju i opremanje je pomogla EU i Karitas, a u toku je izgradnja stanova za izbeglice iz prihvatnog centra Varna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari