Čačanski Romi danas imaju 13 srednjoškolaca i četiri studenta koji su pohađali Obrazovni centar u kome se već deset godina održavaju dopunski časovi i kroz koji je dosad prošlo 290 polaznika. Za mališane Rome, od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, organizovana je nastava iz srpskog i engleskog jezika, matematike i rada na računarima.

Stariji đaci imaju priliku da upotpune svoja znanja iz matematike, fizike, informatike, srpskog i engleskog jezika. Polaznicima je u proteklom periodu izdato 80 sertifikata iz oblasti informatike.

Osnivač Romskog obrazovnog centra Miroslav Mitrović Gari kaže da su na početku rada osnovci u redovnim školama imali prosek ocena manji od dvojke, a da sada on dostiže skoro četvorku. Od školske uprave je zatraženo da se već od naredne jeseni romskoj deci, kao što se često događalo, više ne poklanjaju ocene, jer im na taj način čine lošu uslugu.

U protekloj deceniji događalo se da na dopunsku nastavu u ovaj centar dolaze i srpska deca. Ova nesvakidašnja institucija smeštena je u prizemlju Mitrovićeve kuće, opremu su poklonile razne organizacije, a gradska uprava od pre tri godine iz budžeta obezbeđuje dotaciju od po 500.000 dinara. Časovi su potpuno besplatni zahvaljujući svesrdnoj pomoći dobrovoljno angažovanog nastavnog osoblja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari