Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić obišli su juče poplavljeno zaječarsko naselje Izvorski put i razgovarali sa građanima čije su kuće oštećene u nedavnim poplavama. Cvetković je podsetio da će opštini Zaječar biti uplaćeno 20 miliona dinara za saniranje posledica od poplava, odnosno da će svako ugroženo domaćinstvo dobiti oko 30.000 dinara.

Cvetković je najavio da će dodatna sredstva biti dodeljivana ugroženim područjima nakon povlačenja voda i procene štete. Vlada Srbije je prethodno za saniranje posledica donela odluku o hitnom upućivanju novčane pomoći, u iznosu od 77 miliona dinara gradovima i opštinama u kojima su poplave pričinile najveću materijalnu štetu.

JP Železnice Srbije odlučilo je juče da dodeli 1,5 miliona dinara pomoći 15 porodica železničara čija je imovina oštećena u poplavama u zaječarskom regionu. U saopštenju se navodi da će svaka porodica dobiti po 100.000 dinara.

Poplave su proteklih dana pričinile znatne štete u više krajeva Srbije, a najteža situacija je i dalje u Zaječaru. Vodostaji na Dunavu, Tisi i Tamišu i dalje su u porastu, Sava je u stagnaciji, dok nivo vode na Velikoj Moravi, Mlavi, Peku i Timoku opada. Predrag Marić, načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije, kaže za Danas da iako je nivo vode u opadanju, ekipe sektora su u pripravnosti i nalaze se na terenu zbog najavljenih kiša i visokih temperatura.

Situacija u Starom Kostolcu juče bila je stabilna, a očekuje se da će nivo Mlave preći u stagnaciju, izjavio je gradski koordinator za odbranu od poplava u Požarevcu Slađan Stević. Tokom prethodnog dana došlo je do naglog rasta vodostaja Mlave u donjem toku, zbog čega je štab civilne zaštite u Požarevcu duž 3,5 kilometara nebranjenog toka do ušća u Dunav proglasio vanredne mere odbrane od poplava. Stari Kostolac je u nekoliko navrata tokom ove i prethodne godine bio ugrožen od izlivanja vode iz korita Mlave, dok je 2006. godine bilo poplavljeno 65 domaćinstava.

Pronađeno telo devojčice

U selu Velika Reka u opštini Mali Zvornik juče je pronađeno telo šestogodišnje devojčice, koja je u četvrtak upala u nabujali potok sa sedmogodišnjim bratom. U saopštenju policijske uprave u Šapcu navodi se da je njeno telo pronađeno u ušću u Drinsko jezero posle intenzivne pretrage lokalne policije i meštana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari