Predsednik opštine Babušnica Miroljub Jovanović s predstavnicima Internacionalne menadžerske grupe IMG potpisao je ugovor o realizaciji projekta Pomoć starih i iznemoglih lica u Babušnici. Reč je o delu projekta pod nazivom „Instrumenti i mehanizmi za lokalni razvoj“ koji, u vrednosti od 10.

Predsednik opštine Babušnica Miroljub Jovanović s predstavnicima Internacionalne menadžerske grupe IMG potpisao je ugovor o realizaciji projekta Pomoć starih i iznemoglih lica u Babušnici. Reč je o delu projekta pod nazivom „Instrumenti i mehanizmi za lokalni razvoj“ koji, u vrednosti od 10.000 evra, finansira norveška vlada.
Opština Babušnica bila je u pilot projektu Stalne konferencije gradova i opština o socijalnoj zaštiti građana i ušla je među deset opština u Srbiji u kojima se on sprovodi. Strateški plan usvojio je privremeni organ opštine Babušnica na sednici od 15. juna ove godine. Program je prihvaćen od nadležne komisije SKGO.
Strateški plan opštine je dokument kojim se prvi put pružaju smernice razvoja socijalne zaštite u opštini za narednih pet godina i koji ima za cilj unapređenje kvaliteta života i smanjenje siromaštva i socijalne isključivosti. U skladu s Nacionalnom strategijom za smanjenje siromaštva u opštini je formirana Radna grupa za izradu strateškog plana razvoja socijalne zaštite. Na čelu te radne grupe je načelnik Opštinske uprave Nebojša Radovanović.
Prema Radovanovićevim rečima prioritet je nabavka terenskog vozila za sela udaljena od grada, aparata za merenje pritiska i obuku geronto domaćica.
– S obzirom na to da donator ne plaća porez na dodatu vrednost, nama će od tih sredstava ostati oko 90.000 dinara. Od tih sredstava ćemo najverovatnije Centru za socijalni rad kupiti kopir aparat. Korisnici usluga ove ustanove će moći besplatno da kopiraju potrebne dokumente – kaže Radovanović.
Opština Babušnica ima ukupno 15.734 stanovnika čija je prosečna starost preko 45 godina. Zbog nemogućnosti obezbeđenja zaposlenja veliki broj mladih i obrazovanih kadrova odlazi u druge sredine i u inostranstvo. U proteklih 10 godina broj stanovnika se smanjio za 20 odsto, a broj dece i preko 30 odsto. Udeo starih lica u starosnoj strukturi opštine sa 65 i više godina je 30, 84 odsto.
U strateškom planu socijalne zaštite, pored ostalog, s puno podataka ilustrovana je socijalna karta opštine, urađena je analiza smanjenja broja stanovnika, broja i strukture korisnika socijalne zaštite. Težak položaj starih i iznemoglih lica u ovoj opštini zauzima primarno mesto i zahteva brzu i adekvatnu akciju, piše u ovom planu. Prioriteti opštine u oblasti socijalne zaštite su poboljšanje položaja starih lica, briga o siromašnoj deci i podrška porodicama iz socijalno ugroženih kategorija i unapređenje porodičnih odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari