Dejvid Mekfarlan: Saučešće i pomoć Srbiji

Beograd – Velika Britanija je veoma zabrinuta zbog obima i uticaja poplava. To je bilo uistinu razarajuće za desetine hiljada pogođenih u Srbiji i širom regiona. Saosećamo sa svima onima koji pate zbog ove prirodne katastrofe. U pismu svom srpskom kolegi, gospodinu Vučiću, naš premijer Dejvid Kameron izrazio je svoje najiskrenije saučešće, izjavio je Dejvid Mekfarlan, otpravnik poslova Ambasade Velike Britanije u Srbiji.

Mekfarlan ističe da odgovor iz različitih delova sveta s pravom nastavlja da se uvećava.

– Ali, za mene je najinspirativniji bio odgovor naroda Srbije. Iznenađeni smo duhom vaše države i njenom fleksibilnošću neposredno nakon ovih strašnih događaja. Britanska vlada obezbeđuje pomoć kao odgovor na poplave posredstvom koordiniranog pristupa EU. Podrška britanske vlade omogućila je raspoređivanje 33 pripadnika vatrogasne službe i četiri čamca ovom regionu. Britanski stručnjak predvodi tim EU u Srbiji, a njegove kolege koje direktno sarađuju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova pune su hvale za posvećenost i napore onih koji su uključeni u spasilačku fazu sanacije krize. Humanitarni odgovor i dugoročnija rekonstrukcija nametnuće različite izazove koji će biti podjednako ozbiljni. Tim stručnjaka iz DFID-a, našeg ministarstva za razvoj, stigao je u utorak i daje doprinos procesu procene potreba, identifikovanja onog što nam je potrebno sada i u budućnosti, kako bi međunarodna pomoć bila iskorišćena na najbolji mogući način – naveo je on. M. S.

Nils Ragnar Kamsvag: Razmatramo dodatnu donaciju

Beograd – Norveška je dodelila dva miliona evra za obnovu Srbije posle poplava, a 620.000 evra dato je u humanitarnoj pomoći da bi se pokrile hitne potrebe, ukazuje u razgovoru za Danas Nils Ragnar Kamsvag, ambasador Norveške u Srbiji.

Prema njegovim rečima, Ujedinjene nacije su poslale različite vrste opreme za vanrednu situaciju u vrednosti od 320.000 evra u Beograd koju je finansirala Norveška. „To uključuje opremu za prečišćavanje vode, pumpe, generatore, gumene čamce i pokretne toalete. Crveni krst Norveške prikuplja novac za Srbiju i Bosnu i dosad je uputio 37.000 evra. Razmatramo dodatnu pomoć“, rekao je ambasador Norveške. M. S.

Sandro Gozi: Snažna podrška

Rim – Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Italije Sandro Gozi izjavio je za srpske medija da Italija izražava snažnu solidarnost sa postradalim stanovništvom u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, koje je pogođeno nedavnim poplavama.

– Italija će nastaviti da pruža sve vidove podrške tim zemljama, gde će posebno mesto imati Srbija, budući da je najteže pogođena poplavama. Italija će posebno ojačati napore da bi ubrzala pristupne pregovore Srbije sa EU, najavljuje Gozi. R. D.

Solidarnost iz Mađarske i Pakistana

Budimpešta, Islamabad – Predsednik Mađarske Janoš Ader poslao je telegram predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, izražavajući iskreno saučešće zbog ljudskih žrtava predsedniku i porodicama nastradalih, saopštio je kabinet mađarskog predsednika.

„Gledajući dramatične slike o katastrofi koja je odnela ljudske živote i o ruševinama zbog poplava, izražavam iskreno saučešće i saosećam se sa bolom porodica žrtava“ , poručio je Janoš Ader, javio je RTS. Ader je potvrdio da Srbija može da računa na Mađarsku, čija Vlada je već donela odluke o pomoći, a više civilnih organizacija iz Mađarske takođe učestvuje u pružanju pomoći nastradalima u poplavama u Srbiji.

Premijer Pakistana Muhamed Navaz Šarif uputio je poruku solidarnosti i saučešća premijeru Srbije Aleksandru Vučiću zbog posledica i žrtava obilnih poplava u našoj zemlji. „U ime Vlade i naroda Islamske Republike Pakistan želim da izrazim najdublje saučešće i saosećanje sa Vladom i narodom Srbije, a posebno sa ožalošćenim porodicama koje su izgubile svoje bližnje u nedavnim poplavama“, navodi se u poruci, saopštila je Ambasada Pakistana u Beogradu.

Pakistanski premijer Šarif izrazio je i želju da Srbija prevaziđe posledice ove pogubne prirodne katastrofe. „Naše misli i molitve su uz srpski narod i sve one koji su pogođeni ovom tragedijom“, poručio je Šarif. M. S.

IZ u BiH šalje pomoć Srbiji

Sarajevo, Beograd – Na sednici održanoj juče u Sarajevu, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini odobrio je pomoć za ugrožene od poplava u Srbiji u iznosu od 5.000 evra. U saopštenju Rijaseta se navodi da je predsednik Mešihata IZ-e u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, podneo izveštaj o stanju izazvanom poplavama, kao i aktivnostima u prikupljanju i pružanju pomoći ugroženima. Rijaset je takođe doneo odluke o pružanju pomoći poplavljenima u BiH. D. D.

Humanitarna akcija BSCSIF

Krupanj – U ime Međunarodnog fonda za saradnju i partnerstvo Crnog mora i Kaspijskog mora (BSCSIF), predstavnici Balkanske regionalne filijale BSCSIF sa sedištem u Beogradu, uručili su u Krupnju humanitarnu pomoć, koja se sastoji od prehrambenih proizvoda i drugih stvari, neophodnih za prvu pomoć, za narod koji je pretrpeo štetu usled poplava.

Prva pomoć uključuje proizvode i hranu za bebe, higijenske proizvode za decu i odrasle, hranu u obliku gotovih jela i konzerviranu hranu. U opštini Krupanj usled katastrofalnih poplava u Srbiji, zabeležena je najkritičnija situacija posle Obrenovca.

Međunarodni fond za partnerstvo i saradnju Crnog mora i Kaspijskog mora je međunarodna nevladina organizacija čije su aktivnosti usmerene na jačanje mira, dijaloga, harmoniju i saradnju između zemalja raširenog regiona Crnog mora i Kaspijskog mora. Azerbejdžan i Srbija su punopravne članice ove organizacije. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari