Pomoć užičkom zdravstvu stigla iz kineskog Harbina 1Pomoć iz Kine Foto: Grad Užice

Pomoć od 1.000 zaštitnih odela-skafandera i 800 zaštitnih naočara iz kineskog grada Harbina, sa kojim je Užice zbratimljeni grad, stigla je danas u užički Zdravstveni centar.

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, zahvalio se na donaciji i istakao da je „pomoć kineskih prijatelja stigla u pravi čas“.

„Užičani su srećni da je njihov grad jedan od lidera u Srbiji kada je u pitanju doprinos realizaciji politike našeg predsednika, politici zbližavanja i bratskog odnosa sa kineskim narodom“, kazao je Petković. On je podsetio na to da je Harbin, grad od 11 miliona stanovnika, prošle godine donirao oko 300.000 evra za uređenje sportskih igrališta i Parka prijateljstva u užičkom naselju Pora.

S druge strane, u jeku epidemije korona virusa u Kini, Užice je, 13. februara, doniralo Harbinu 20.000 zaštitnih maski.

„Oni su to zapamtili i sa velikim zadovoljstvom, pre nekoliko nedelja, ponudili su nam pomoć i pitali nas šta na nam je najpotrebnije. Uz konsultacije sa direktorima Zdravstvenog centra i Opšte bolnice Užice, odlučili smo da to bude zaštitna oprema koja je danas stigla“, kazao je Petković.

Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra, kazao je će ta oprema biti podeljena zdravstvenim radnicima i naveo da su toj ustanovi, od zaštitne opreme, najpotrebniji upravo skafanderi.

Saradnja Užica u Harbina je počela pre pet godina, u okviru državne politke zbližavanja Srbije i Kine. Nikola Selaković, koji je u to vreme bio ministar pravde, inicirao je posetu kineskih privrednika Užicu i uspostavio saradnju sa Lindom Vong, predsednicom kineske kompanije „Jihai grupe“. Ona je tada donirala 340.000 evra za završetak vrtića u užičkom naselju Pora, koji je nazvan imenom njene kompanije i njenim imenom „Jihai – Mama Vong“. Usledila je saradnja sa Harbinom, potom i bratimljenje dvaju gradova 2018. godine, a jedna ulica u Užicu je nazvana po tom kineskom gradu.

Pomoć za Srbiju

Petković je istakao da je kompanija Linde Vong, pre neki dan, donirala celoj Srbiji 135.000 zaštitnih maski, 10.000 testova za korona virus, više stotina skafandera i druge zaštitne opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari