Pomoć volontera najstarijim žiteljima Donjeg Milanovca 1Foto: Željko Vladić

Turističko-informativni centar u Donjem Milanovcu u vanrednoj situaciji proglašenoj u Srbiji dobio je novu ulogu – postao je kol centar, lokalni krizni štab i mesto iz koga volonteri kreću na teren.

Njih petnaestak je od uvođenja vanrednog stanja svakodnevno na usluzi najstarijim stanovnicima Donjeg Milanovca i prigradskog naselja Oreškovica. Zaposleni u Turističko – informativnom centru više ne odgovaraju na pitanja domaćih i stranih turista, već svojim sugrađanima kojima je, zbog zabrane kretanja starijima od 65 godina, potrebna pomoć.

Pomoć volontera najstarijim žiteljima Donjeg Milanovca 2
Foto: Željko Vladić

– Ime, prezime, godine, adresa, šta je to što im je potrebno u ovom trenutku – sve se evidentira i tada nastupamo mi. – kaže za Danas Željko Vladić, logističar i volonter na terenu. Na teren ide mošovita muško-ženska ekipa, opremljeni smo zaštitnim sredstvima, rukavicama i maskama i idemo kod ljudi starijih od 65 godina. Oni naprave spisak onoga što im je potrebno, daju nam novac i mi idemo u nabavku. Imamo napravljene potvrde o datom i vraćenom novcu gde osoba kad sve dobije potpisuje potvrdu, radimo sve po protokolu. Pored namirnica i medikamenata, podižemo i penzije i plaćamo račune. – priča Željko Vladić, koji sa donjomilanovačkim volonterima, kad je to potrebno uskače kao pomoć i u drugim seoskim naaseljima koja gravitiraju Donjem Milanovcu.

Nije im bilo teško da proteklih dana čiste sneg i iscepaju i donesu drva starim Donjomilanovčanima. Na potezu takozvane Donje reke u opštini Majdanpek je sedam naselja uključujući i Donji Milanovac i pri svakoj mesnoj zajednici je krizni štab koji je zadužen za sprovođenje donetih mera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari