Potres jačine 2,6 stepeni Rihterove skale osetio se juče u Kraljevu oko 13.30 sati. Načelnik iz republičkog Sektora za vanredne situacije Branko Jovanović rekao je reč o smirivanju tla nakon zemljotresa koji je u noći između utorka i srede pogodio centralnu Srbiju i u kojem je poginulo dvoje ljudi iz okoline Kraljeva.

U Kraljevu i okolini više nisu za upotrebu 593 objekta, saopštili su predstavnici Kriznog štaba u tom gradu. Prema njihovim podacima, ukupno je pregledano 2.672 objekata.

– Na terenu su radile 34 komisije i tri ekspertske ekipe koje su preliminarno 736 objekata označile za sanaciju, a 103 objekta kao neupotrebljive – rekao je Jovanović. Do sada je podneto više od 12.600 zahteva za ocenu oštećenosti objekata. Od osam višespratnica za koje je utvrđeno da su „u stanju loma“, odnosno da je isključena mogućnost dalje upotrebe i boravka ljudi, četiri će biti srušene, tri u ulici Dragoslava Bogavca i jedna u Jug Bogdanovoj ulici.

Pomoć u raščišćavanju ruševina građanima Kraljeva juče je dobrovoljno pružilo oko 300 policijskih službenika i oko 100 pripadnika Odreda žandarmerije Kraljevo. Svi oni su dobrovoljno uključeni u akciju na terenu prema planu Štaba za vanredne situacije. Uz kolege iz Jagodine, Kruševca i Užica, stotinak policajaca došlo je iz Novog Pazara.

U pomoć građanima, osim policije, pritekli su i vojska i majstori iz drugih gradova Srbije. Do sada je dopremljeno oko pola miliona crepova, a samo iz Robnih rezervi Srbije je distribuirano 115.000 crepova.

Komandanta Štaba za vanredne situacije, gradonačelnika Kraljeva Ljubiše Simovića, rekao je da još postoje problemi sa količinama crepa, koje rukovodstvo grada pokušava da prevaziđe.

Prema njegovim rečima, ceo grad je „bukvalno mobilisan i na sve strane se gradi“. On je dodao i da su u pomoć pri sanaciji „pritekli“ majstori iz Vlasotinaca.

Pomoć iz Subotice

Subotica – Gradska uprava Subotice izdvojila je iz budžeta 150 hiljada dinara i uplatila na ime pomoći građanima Kraljeva i okoline koji su ugroženi zemljotresom. V. L.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari