Ambasador Japana u Srbiji Masafumi Kuroki Komunalnom preduzeću „Vrela“ u Sjenici uručio je specijalni kamion za odgušenje kanalizacije i plug za čišćenje snega. Vrednost ove donacije je 89.200 evra. Vlada Japana ovu donaciju daje kao podršku zaštiti životne sredine kroz Projekat za osnovne potrebe stanovništva u Srbiji (POPOS). Ovo nije prva donacija koja je stigla u sjeničku opštinu od japanske vlade. Prethodnih godina donirana su ambulantna kola i sredstva za promenu prozora na Domu zdravlja.


Jedan od segmenata ovog projekta je i unapređenje socijalne zaštite u okviru kojeg pomoć dobija tutinski Dom za lica ometena u razvoju. Ambasador Kuroki uručio je donaciju vrednu 69.744 evra. Ova ustanova, u kojoj su smeštena lica iz cele Srbije, dobila je ambulantno vozilo sa medicinskom opremom, ultrazvučni aparat, hematološki analizator, invalidska kolica i antidekubit dušeke. Ni tutinskim ustanovama ovo nije prvi poklon koji stiže od Vlade Japana. Ranijih godina vrednu savremenu medicinsku opremu dobio je Dom zdravlja u tom gradu.

Japanski diplomata posetio je i dopisništvo dnevnog lista Danas u Novom Pazaru. Razgovarano je o političkoj, društvenoj i ekonomskoj situaciji u ovom delu Srbije. Ambasador Kuroki je rekao da će vlada njegove zemlje nastaviti da donacijama i dalje pomaže siromašne krajeve u Srbiji i da su do sada u Sandžaku realizovali 13 donatorskih projekata.

Ambasada Japana u Srbiji saopštila je da je kroz POPOS njihova vlada od 1999.godine do sada realizovala 156 projekata u ukupnoj vrednosti od devet miliona evra. Najviše projekata realizovano je u obrazovanju – 64, 63 u zdravstvu i 29 su projekti za ostale oblasti. U minulih petnaest godina ukupna vrednost japanske pomoći Srbiji je 460 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari