U Vladi Vojvodine predstavljeni su elementi projekta unapređenja usluga pomoći ženama koje su pretrpele nasilje. Projekat, čija je ukupna vrednost 25.690 evra, finansijski su podržali Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova sa 7.530 evra BCIF – Balkanski fond za lokalne inicijative sa 14.960 evra, a ostatak participira pet vojvođanskih organizacija civilnog društva iz „Mreže SOS telefona“, realizatora projekta.


Cilj projekta je da se poveća bezbednost žena putem pružanja odgovarajućih informacija i podrške za izlazak iz nasilja, odnosno, da žene ohrabri da prijave nasilje i izađu iz nasilne veze. Naime, podaci govore da nasilje, pre prijavljivanja centrima za socijalni rad, u 60 procenata slučajeva traje između godinu i pet godina, a da u 18 procenata slučajeva ono traje između šest i deset godina. Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin istakao je značaj rešavanja ovog problema u društvu, naglasivši pri tome da je jedna od glavnih aktivnosti Sekretarijata upravo usmerena ka oblasti nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja. To se posebno intenzivno čini od 2009. godine putem realizacije Strategije za borbu protiv nasilja u porodici, ali i realizacijom svih ostalih mera koje proističu iz ovog dokumenta, što, kako je rekao, daje značajne rezultate koji se ogledaju u osposobljenosti institucija i tela da pre svega prepoznaju nasilje u porodici.

– Jedna od značajnih aktivnosti u borbi protiv ove pošasti predstavlja preventivno delovanje i stvaranje mogućnosti da svaka žrtva nasilja danas zna kome da se obrati – kazao je Vasin i naglasio da podrška Sekretarijata ovom projektu podrazumeva stručnu pomoć i standardizaciju usluga u skladu sa onim usvojenim od strane Saveta Evrope.

Prema njegovim rečima, i u narednom periodu Sekretarijat će obezbediti obuku za nove volontere SOS telefona, obezbediće tehničke usluge za preusmeravanje poziva sa jedinstvenog broja na organizacije koje pokrivaju teritorije sa koje dolaze pozivi, a obezbediće i široko informisanje javnosti o postojanju ovog broja telefona.

– Posebni napori Sekretarijata biće usmereni da što pre počne funkcionisanje jedinstvenog SOS telefona u Vojvodini, čije će korišćenje biti besplatno – objasnio je Vasin.

Takođe je naglasio da će u tri najvažnija strateška cilja Sekretarijata, pored rada, otvaranja novih radnih mesta i zapošljavanja, uvrstiti i borbu protiv nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja, jer je to prepoznato kao jedno od najvećih problema sa kojim se društvo suočava.

Predstavnice „Mreže SOS telefona“ istakle su da je ovo prava prilika kada se u zajedničkom radu sa pokrajinskim institucijama može doći do održive socijalne usluge, preko jedinstvenog telefona (08001010), koji će biti besplatan u svim delovima Vojvodine, sa svih mobilnih i fiksnih telefona. Tehničku podršku pružiće Telekom Srbije.

Godišnje 1.400 poziva

Navedeno je da ove organizacije dobiju 1.200 do 1.400 poziva za pomoć tokom godine, a izneti su i podaci o troškovima koje država ima kao posledicu nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja. Direktni troškovi koje imaju institucije za pružanje zaštite žrtvama kreću se od 2,2 do 5,7 miliona evra, dok su indirektni i do 43,9 miliona evra, tako da ono što se investira u preventivu suzbijanja nasilja u porodici i ovakvu vrstu socijalne usluge mala je investicija, a velika dobit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari