Pljevaljsko Udruženje paraplegičara pokrenulo je akciju za nabavku hidrauličnog ginekološkog stola za preglede žena sa invaliditetom, kakav za sada ne postoji u Crnoj Gori.

Uz pomoć fondacije Institut za otvoreno društvo u Crnoj Gori, ovo udruženje realizuje projekat „Inicijativa za postizanje jednakih mogućnosti u oblasti zdravstvene zaštite“. Predsjednica Udruženja paraplegičara Pljevlja Mira Topović izjavila je da je njihov cilj edukacija žena sa invaliditetom o repoduktivnom zdravlju, bolestima dojke, polnim bolestima i zaštiti od neželjene trudnoće. „Planiramo otvaranje savjetovališta za žene sa invaliditetom, i nabavku ginekološkog stola“, dodala je Topović. Projektom su osim Pljevalja obuhvaćeni Rožaje, Berane, Bijelo Polje, Mojkovac, Žabljak, Plav i Andrijevica.

– U toku realizacije projekta planiramo da obiđemo te gradove, razgovaramo sa predstavnicima lokalnih samouprava, domova zdravlja i privatnim preduzetnicima koji su spremni da pomognu da se nabavi ginekološki sto za žene sa invaliditetom, čija je ijena je oko osam hiljada evra. Udruženje paraplegičara bi dijelom učestvovalo u nabavci tog stola, ali nam je potrebna finansijska pomoć lokalnih samouprava i domova zdravlja“, navodi Topović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari