Gorska služba spasavanja Srbije organizovala je u Požarevcu, na trim-poligonu na Čačalici, uvodno testiranje za prijem novih članova. Prema izjavi Tomice Stojanovića, člana Gorske službe, iz Požarevca će biti primljena dva kandidata, a današnje testiranje je samo prvi korak za prijem na kurs Gorske službe.

Kandidati su imali proveru fizičkih sposobnosti, od trčanja, preko sklekova i trbušnjaka do ostalih vežbi. U Gorsku službu se primaju kandidati starosti od 17 do 35 godina, koji imaju dobru kondiciju, koji su spremni da se žrtvuju kako bi spasili ljude u nesrećama, naročito na nepristupačnim terenima. -Nakon uvodnog testiranja, one koje budu primljeni čeka dvomesečna obuka na vežbalištima na Avali, Divčibarama i Zlatiboru i završna vežba na Kopaoniku. Nakon toga, kandidati imaju pripravnički staž od godinu dana u Gorskoj službi, potom polažu test iz medicine i fizičke spremnosti, nakon čega postaju punopravni članovi ove spasilačke službe“, kaže Stojanović.

U Požarevcu za sada ima četiri člana Gorske službe Srbije.

Milan Ivković, član načelništva Gorske službe spasavanja iz Beograda kaže da su testiranja počela prošle nedelje, a da danas, osim u Požarevcu, biće testitarni kandidati u još pet gradova Srbije i u nedelju još šest gradova. -Gorska služba spasavanja, osim u Požarevcu obaviće testiranje i u Beogradu, Boru, Zaječaru, Kruševcu, Nišu, Vladičinom Hanu, Novom Sadu, Užicu, Čačku, Kragujevcu, Raški i Ivanjici“, kaže Ivković i dodaje da će po završetku uvodnog testiranja, biti primljeno 40 kandidata. Testiranja za prijem novih članova vrše se jednom godišnje.

Aktivnih spasilaca u Gorskoj službi trenutno ima oko 200. Da bi neko postao licencirani član mora da položi test iz medicine, fizičke spreme i test evakuacije žičara na skijalištima, za spacioce u opštim planinarskim uslovima, dok za spacioce u vertikalnim uslovima – za spasavanje u jamama i na stenama, postoje posebni testovi.

Godišnje spasioci imaju preko 1.000 saniranih povreda na skijalištima i nepristupačnim planinskim terenima i oko 50 spasilačkih intervencija (pretraga i spasilačkih akcija) u svim delovima zemlje. Tokom godine spasioci obezbeđuju više od 100 planinarskih akcija, takmičenja u planinskom biciklizmu, orijentaciji, avanturističkih trka i sva ostala dešavanja koja sa sobom nose određenu dozu rizika.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente.

Dijapazon aktivnosti spasilaca je veoma širok – obavljaju traganje i spasavanje na skijaškim terenima, u opštim planinskim uslovima, vrše spasavanje iz jama, pećina i iz stena. U svojim redovima imaju spasioce koji su sertifikovani za helikoptersko spasavanje, spasilačke pse, a vrše i spasavanje u urbanim uslovima, u slučaju elementarnih katastrofa, kao što je bio slučaj tokom prošlogodišnjih majskih poplava, kada su spasioci GSS-a evakuisali i medicinski zbrinuli oko 1.200 stanovnika iz područja ugroženih poplavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari