Pomoćnik generalnog sekretara NATO: Ne želimo jednostrane akcije u vezi sa mostom u Mitrovici 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Pomoćnik generalnog sekretara NATO Boris Ruge smatra da sada nije situacija u kojoj se može govoriti o članstvu Kosova u NATO. Ruge je u intervjuu za TV Klan Kosova naveo da Kosovo još uvek „ne napreduje“ ka članstvu u Partnerstvu za mir, kao prvom koraku za potencijalno članstvo.

“Mislim da trenutno nismo u situaciji da možemo da pričamo o članstvu. Ali znam da su predsednica Osmani i drugi razgovarali o Partnerstvu za mir, te bi to, naravno, bio prvi korak. Kao što znate, ovo je nešto što zahteva konsenzus, 32 države članice NATO-a moraju da glasaju o tome i još uvek nismo ni blizu. Trenutno ne napredujemo ka Partnerstvu za mir. Ali mislim da je činjenica da je utisak ljudi na Kosovu o NATO-u toliko pozitivan, nešto što bismo trebali uzeti u obzir, ceniti i to je veliki korak ka budućnosti“.

Ruge je, između ostalog, istakao da NATO nije odustao od podrške dijalogu Kosova i Srbije i da se nadaju da će se taj proces nastaviti, prenosi Kossev.

Kada je u pitanju nastojanje kosovskih vlasti da otvore glavni most na Ibru, Ruge kaže da on razume da je most bio predmet razgovora u dijalogu, uz posredovanje Evropske unije, te da postoji i dogovor o principima o njegovom potpunom otvaranju.

No, istovremeno, naglašava da ne žele bilo kakvu jednostranu akciju po ovom pitanju.

“Kada govorimo o mostu na Ibru moram da ponovim ono što sam rekao u avgustu i ono što je rekao admiral Stjuart Monč, komandant komande NATO- a u Napulju, da ne želimo nikakve jednostrane korake u vezi sa ovim mostom. Razumemo da je ovaj most bio predmet razgovora u dijalogu uz posredovanje Evropske unije, postoji dogovor o principima da treba da bude potpuno otvoren, dakle ne samo za pešake već i za vozila, ali ne želimo jednostrano delovanje u ovom (pitanju), to ne pomaže i ono što očekujemo je da su sve strane uključene u komunikaciju sa lokalnim stanovništvom, a jedan od razloga zašto to ne želimo je taj što imamo svoje vojnike na mostu koje ne želimo da stavimo pred talas opasnosti, stoga očekujemo da strane to poštuju”, naveo je on.

Povodom mogućnosti povećanja broja vojnika u Kforu, istakao je da je do sada dovoljan broj koji imaju na terenu, da ne nameravaju da dalje povećavaju broj vojnika od 1000 dodatnih trupa.

“Ono što je NATO uradio od događaja u maju 2023. i incidenta u Banjskoj u septembru 2023. jeste da smo Kforu dodali 1.000 vojnika. Kfor je moćniji, ima više kapaciteta i pojačano prisustvo na severu Kosova i mislim da smo sada u dobroj situaciji. Imamo dobre odnose sa Kosovskom policijom, dobre radne odnose sa Euleksom, tako da smo u dobroj formi. I ne komuniciramo samo sa institucijama Kosova, već i sa Vladom Srbije”, kazao je Ruge za Kljan Kosova, prenosi KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari