– Da li ostavka pomoćnika gradonačelnika za racionalizaciju javne potrošnje dr Nebojše Gvozdenovića, inače podneta iz ličnih razloga, znači da je taj posao beznadežno raditi u ovim uslovima ili je upravo suprotno – da dr Gvozdenović sopstvenim primerom otvara put tom komplikovanom zahvatu u javnu sferu. Dr Gvozdenović, profesor Ekonomskog fakulteta, obavljao je savetnički posao volonterski, (te grad na njemu ipak neće uštedeti), a zbog obaveza na Fakultetu kaže da nije u stanju taj ga i dalje obavlja posvećeno i kvalitetno.


Jedan od učinaka uvođenja stručnog lica u oblast racionalizacije jeste „amortizacija novih zapošljavanja u javnom sektoru“, čiji je mehanizam već poznat – svaka nova vlast dovodi nove ljude u gradsku upravu, regrutovane iz redova stranke, ili stranaka koje čine tu vlast. Ipak, kako je Gvozdenović napomenuo na pres konferenciji, gradska administracija bi mogla raditi sa 20 odsto manje ljudi, što znači da bi svaki peti trebalo da se nađe na otkaznoj listi. To, međutim, nije moguće, kaže on, jer je Zakon o radu takav da bi (zbog visokih otpremnina) grad imao veći trošak kada bi na taj način krenuo u racionalizaciju.

Ipak, gradska uprava je svoj personal smanjila za 12, i sada ih je ukupno 330, dok se u javnim preduzećima višak zaposlenih kreće između 10 i 20 odsto. Dugoročno je to neodrživo, i svi su svesni da „budžeti pucaju“. Ipak Subotica ima najbolje razrađen sistem gradske uprave i javnih preduzeća u državi, rekao je Gvozdenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari