Administracija Baraka Obame preduzela je visoko rizične napore uspostavljanja odnosa sa novim kirgijskim rukovodstvom koje se žali da je Vašington godinama tolerisao zloupotrebe ljudskih prava koje je počinio svrgnuti lider Kurmanbek Bakijev.

Pomoćnik državnog sekretara SAD Robert Blejk nalazi se već dva dana u Biškeku gde vodi razgovore sa novom kirgijskom vladom. Samo nekoliko sati pre njegovog dolaska u ovu zemlju centralne Azije, ruski premijer Vladimir Putin obećao je 50 miliona dolara pomoći siromašnoj republici.

Poznato je da iza američkih interesa u ovoj naciji od pet miliona stanovnika stoji vojna baza Manas ključna za operacije NATO u Avganistanu. Novo rukovodstvo Kirgistana smatra da je baza simbol ugodnih odnosa Vašingtona sa svrgnutim autokratom. Za Rusiju je ona oblik mešanja u njenu sferu uticaja.

Blejk je suočen sa skepsom javnosti dok obećava američku pomoć u uspostavljanju demokratije u Kirgistanu i polaže cveće na mesto gde su snage bezbednosti na prošlonedeljnim protestima ubile 80 ljudi. Analitička javnost smatra da Blejkovu misiju dodatno komplikuje činjenica što Bakijev još ne pristaje da podnese ostavku, a nove vlasti ne žele da mu dopuste da ode u egzil bez ispunjena prethodnih uslova.

U međuvremenu, na jučerašnjem skupu pristalica Bakijeva u gradu Ošu došlo je do pucnjave u kojoj niko nije povređen. Pucnjava se dogodila nekoliko minuta nakon što je Bakijev počeo govor pred oko 5.000 pristalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari