Sanitarni inspektori Odseka za sanitarni nadzor Ministarstva zdaravlja za Pomoravski okrug, pod čijim su nadzorom 3.022 objekta u šest opština Pomoravlja, Resave i Levča, lane su obavili 2.072 inspekcijska pregleda, podneli su 376 prijava sudijama za prekršaje i državnom tužiocu.

Sanitarni inspektori Odseka za sanitarni nadzor Ministarstva zdaravlja za Pomoravski okrug, pod čijim su nadzorom 3.022 objekta u šest opština Pomoravlja, Resave i Levča, lane su obavili 2.072 inspekcijska pregleda, podneli su 376 prijava sudijama za prekršaje i državnom tužiocu.
– Kontrole su bile mnogo češće i oštrije, pre svega kada je reč o objektima koji sa epidemiološkog gledišta predstavljaju opasnost za nastajanje epidemija zaraznih bolesti, izjavila je koordinator Odseka sanitarni inspektor Svetlana Ivanović. – Reč je o objektima prvog stepena rizika, a imamo ih 331 na području okruga, u kojima se sprema brza hrana, objektima za pripremu hrane za kolektivnu ishranu (kuhinje, menze), i objektima vodosnabdevanja centralnog karaktera. Pored sanitarno-higijenskih uslova kontrolisano je i 4.637 osoba koje rade sa životnim namirnicama, pri čemu su bez propisanih sanitarnih pregleda zatečene 454 osobe, koje su privremeno odstranjene sa posla – kaže ona.
Ivanovićeva je istakla da je od 892 uzeta uzorka namirnica 80 bilo neispravno, a od 470 briseva sa ruku zaposlenih radnika koji rade sa namirnicama zagađena bakterijama bila su 22, a od 552 brisa sa radnih površina i odela 17. Reč je uglavnom o bakterijama fekalnog porekla.
– Kod ocene zdravstvene ispravnosti namirnica koristili smo neposredan pregled organoleptičkih osobina i laboratorijske analize radi prisustva bakterija – rekla je Ivanovićeva i napomenula da su analize rađene u laboratoriji Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji. – I pored niskog procenta neispravnih namirnica, svega 8,9 odsto, imali smo epidemije u maju u hotelu Petrus u Paraćinu, u decembru u Dečijem vrtiću Pionir u Jagodini i Domu učenika Srećno u Ćupriji koje su u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje efikasno sanirane – dodala je ona.
– Kada jer reč o ispravnosti vode za piće, ona je kontrolisana sistematski u šest centralnih gradskih vodovoda. Na bakterijsku ispravnost pregledano je 1.730 uzoraka, a 50 je bilo neispravno, na hemijsku 1.694 uzorka od kojih je 228 imalo prekoračenje kontrolisanih parametara – istakla je Ivavnovićeva. Ona je napomenula da je na ovako visok procenat hemijske neispravnosti vode uticala pojava nitrata u vodovodu u Svilajncu od aprila meseca.
– Objekte za proizvodnju i promet namirnica neprekidno smo kontrolisali cele godine, a ciljne kontrole smo radili primereno trenutku – leti smo više kontrolisali ispravnost namirnica i objekte za sport i rekreaciju, u proleće i zimu objekte za ulepšavanje lica i tela, u jesen obrazovno-vaspitne ustanove, u decembru objekte za organizovani doček nove godine – rekla je Svetlana Ivanović. Ona je istakla da su najmanje aktivnosti imali i najmanje rezultate postigli u kontroli primene Zakona o zabrani pušenja u objektima gde te kontrole obavlja sanitarna inspekcija (škole, vrtići, ugostiteljski objekti i objekti za promet i proizvodnju namirnica).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari