Ponavlja se suđenje o slučaju mobinga u Gerontološkom centru u Subotici 1Foto: gerontoloski.rs

Apelacioni sud u Novom Sadu usvojio je žalbu Ranke Kašiković koja je protiv direktorke Gerontološkog centra Subotica Brankice Tešanović podnela tužbu zbog zlostavljanja na radu – mobinga.

Time je ukinuta prvostepena presuda Višeg suda u Subotici od aprila 2024. kojom je njena tužba bila odbijena , te je novim rešenjem predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Kašiković je ranije kazala za Betu da trpi mobing od novembra 2021, kada je odbila da prisustvuje mitingu Srpske napredne stranke u Beogradu.

U rešenju Apelacionog suda je navedeno da je prvostepena presuda ukinuta uz obrazloženje da „prvostepeni sud nije pravilno cenio izvedene dokaze, zbog čega je činjenično stanje pogrešno utvrđeno“.

Kašiković je danas kazala za Betu da je za nju ovo potvrda da je svaka njena reč izrečena u javnosti bila istinita.

Navela je da je to ; potvrda i da je sutkinja „zbog neprofesionalizma i velike pristasnosti prema tuženoj strani učinila niz zakonskih nepravilnosti i propusta“ i time „pogazila sudijski kodeks“.

Kazala je da je potom „sudsko veće Apelacionog suda u Novom Sadu savesno, temeljno i zakonito obuhvatilo svaki segment tužbe, presude, žalbe i celokupnog postupka“.

„Samim tim mi je vratilo veru u pravdu, u institucije, u postojanje stručnosti, ličnog i profesionalnog integriteta, sudijskog kodeksa i zaštite osnovnih ljudskih prava“, rekla je ona.

Podsetila je da je sudu predala dokaze o tome kako ju je direktorka ;zlostavljala na radu i da je „sutkinja na ročištu u maju 2023. zabranila da se govori o uzroku njenog zlostavljanja na radu (neodlazak na miting SNS), navodeći da ‘politika nije tema suda’ „.

U rešenju Apelacionog suda se navodi da u „situaciji kada je tužilja učinila verovatnim svoje tvrdnje da je u spornom periodu bila žrtva šikaniranja i mobinga, tada tuženi mora da dokazuje suprotno, što je u konkretnom slučaju izostalo“.

„Zato je činjenično utvrđivanje prvostepenog suda nepotpuno, a što je moglo uticati na donošenje zakonite odluke u ovoj pravnoj stvari“, piše u rešenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari